Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας είχε ήδη κάνει «άλμα», πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν το εμπάργκο εισαγωγής στα ρωσικά καύσιμα.
Συγκεκριμένα, η τιμή του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας είχε φτάσει κοντά στα 130 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο άνω του 5%, λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει το τέλος στην εισαγωγή πετρελαίου -και όχι μόνο- από τη Ρωσία.
Η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώθησε την τιμή του μπρεντ στα 129,92 δολάρια το βαρέλι (+5,45%) γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι.
Φαντάζει λογικό, λοιπόν, μετά το διάγγελμα Μπάιντεν και την επισημοποίηση πως οι ΗΠΑ σταματούν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου (καθώς και αερίου), αλλά και την αντίστοιχη κίνηση των Βρετανών, ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί αρκετά περισσότερο.
Μπάιντεν: Τέλος στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου -«Δεν θα χρηματοδοτήσω τον πόλεμο του Πούτιν»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, γνωστοποίησε την απόφασή του να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται δεκτό στις ΗΠΑ», είπε, για να συμπληρώσει ότι, «δεν θα πάρουμε μέρος στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν».
«Σήμερα, ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ στοχεύουν την κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας… Ο αμερικανικός λαός θα προκαλέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν», σημείωσε ο πρόεδρος Μπάντεν, για να συμπληρώσει ότι το εμπάργκο θα αφορά και τις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.
Και η Μ. Βρετανία σταματά μέχρι τα τέλη του 2022 την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου
Σχεδόν παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων τερματίζονται μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.
Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στη Βρετανία.
«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας ''Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο'' για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο, ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κουάσι Κουάρτενγκ.