«Καίει» η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, καθώς το ανοδικό ράλι συνεχίζεται.
Τόσο η διαπραγμάτευση για το πετρέλαιο Brent όσο και για το αμερικανικό WTI γίνεται πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι και η τάση δείχνει να είναι συνεχώς αυξητική.
Μάλιστα, υπάρχουν οι εφιαλτικές προβλέψεις που κάνουν πλέον λόγο ακόμα και για 140-150 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, την ίδια ώρα που δεδομένα οι ανατιμήσεις έχουν περάσει στις τσέπες των καταναλωτών ανά τον κόσμο.
Στις 20:00 ώρα Ελλάδας, το Brent σημείωνε άνοδο της τάξης του 2,85%, στα 124,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI έπαιρνε την ανηφόρα κατά 2,76%, στα 122,71 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι και οι δύο δείκτες σε ετήσια βάση σημειώνουν άνοδο άνω του 70% και πιο συγκεκριμένα 71,23% και 75,37%, αντίστοιχα.
Πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές καταγράφονταν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με τη MWh στα 78,70 ευρώ (μείωση κατά 1,14%). Αντίστοιχα, το βρετανικό συμβόλαιο διαμορφώθηκε στις 128,40 πένες ανά βρετανική θερμική μονάδα, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 5,79%.
Δυσοίωνη η πρόβλεψη της Moody's για την ενέργεια
Δυσάρεστα μηνύματα για την ευρωπαϊκή οικονομία στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, ο οποίος αναφέρει πως η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα έχει συνέπειες, καθώς θα οδηγήσει τόσο σε διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα όσο και σε πιο αργή ανάπτυξη για την Ευρώπη τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε στα τέλη Μαΐου να εγκρίνει τις προτάσεις της Κομισιόν για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Moody’s εκτιμά ότι οι προτάσεις αυτές θα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος του 2022, ενώ τα σχέδια, εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ομαλή, σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, εκτιμάται πως δεν θα λείψουν οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση, τουλάχιστον για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.
Στο διάστημα αυτό, λοιπόν, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίστοιχες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, που με τη σειρά τους θα επηρεάζουν τις τιμές ευρύτερα.
Σε διαρκή άνοδο οι τιμές του πετρελαίου
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχαΐλ Αλ Μαζουράι, οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν φτάσει ακόμα στα υψηλότερα επίπεδά τους, καθώς η ζήτηση από την Κίνα δεν έχει επιστρέψει σε φυσιολογικές συνθήκες.
Οι δηλώσεις αυτές από τον υπουργό της χώρας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός στον ΟΠΕΚ και μια από τις ελάχιστες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή αργού πετρελαίου δείχνουν ότι η έλλειψη προσφοράς θα επιδεινωθεί.
«Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε με τον ίδιο ρυθμό, τότε δεν είμαστε κοντά στην κορύφωση, επειδή η Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη», δήλωσε ο Μαζουράι.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι, χωρίς περισσότερες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, ο ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί επαρκή εφοδιασμό πετρελαίου, καθώς η ζήτηση θα ανακάμπτει πλήρως από την πανδημία του κορωνοϊού.
Έτσι, παρά την πιθανή αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, οι τιμές δείχνουν πως θα βρίσκονται σε μια διαρκή ανοδική τάση.
Παράλληλα, η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για ανακατανομή των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων.
Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα έχει αυξήσει κατά 20% τις φορτώσεις πετρελαιοφόρων από το λιμάνι Κοσμίνο, στα ανατολικά της χώρας (βορειοανατολικά της Βόρειας Κορέας, απέναντι από την Ιαπωνία), προκειμένου να εξυπηρετήσει τη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.