Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά το χρονικό σημείο εξόδου από το τούνελ της κρίσης και μετρά περί τα 750 εκατ. ευρώ για κάθε εβδομάδα lockdown, ο κίνδυνος συσσώρευσης νέων χρεών από επιχειρήσεις- νοικοκυριά, μεγαλώνει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με τους Θεσμούς για τα χρέη που «γεννάει» η πανδημία, έτσι ώστε η «επόμενη ημέρα» να μην υπομονευθεί από νέες οφειλές, που δεν θα είναι εξυπηρετήσιμες. Τα νούμερα μιλάνε, άλλωστε, από μόνα τους.
Πώς μοιράζεται το χρέος των πολιτών προς τα δημόσια ταμεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το χρέος των πολιτών, ανέρχεται, σήμερα, στα 234 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 108 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 89 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τα 37 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πέρα από το δυσθεώρητο Δημόσιο Χρέος, που ξεπέρασε το 200%, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει απαντήσεις στο Ιδιωτικό Χρέος που ανέρχεται στο 138% του ΑΕΠ.
Ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε με τον… τσαμπουκά, να περάσει από τους Θεσμούς ειδικές ρυθμίσεις για τα χρέη της πρώτης καραντίνας, που υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ. Οι οφειλές αυτές «πάγωσαν» κατ’ αρχάς ως το φετινό Απρίλιο κι όταν έγινε σαφές ότι ο εφιάλτης συνεχίζεται, η ελληνική πλευρά «έσπρωξε» ακόμα πιο πίσω αυτές τις υποχρεώσεις- στον Ιανουάριο του 2022- δίνοντας, μάλιστα, τετραετή ορίζοντα εξόφλησης. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι τεχνοκράτες επικαλούνταν την… κουλτούρα πληρωμών, προκειμένου να αποκρούσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάγκη μιας «γενναίας» ρύθμισης, που θα δώσει «ανάσα» στην αγορά.
Σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για ρύθμιση 60 ή 72 δόσεων για απλήρωτα χρέη
Το ζητούμενο είναι, πλέον, μια ειδική ρύθμιση για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας, δηλαδή πρωτίστως για το φόρο εισοδήματος του 2020 και δευτερευόντως για τον ΕΝΦΙΑ. Με τα έως τώρα δεδομένα, μιλάμε για χρέη γύρω στα 5,5-6 δισ ευρώ. Αν και τα ποσοστά συμμόρφωσης των φορολογούμενων το 2020 διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών (γύρω στο 82%), αυτά τα απλήρωτα χρέη μαζί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά και τις υποχρεώσεις του 2021, σχηματίζουν ένα «βουνό». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο «παλεύει» μια ρύθμιση, η οποία στη χειρότερη περίπτωση θα έχει 60 δόσεις και στην καλλίτερη 72, για τους αποδεδειγμένα κορωνοϊόπληκτους.
Η εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν συνυπολογιστεί ότι από το Μάρτιο εκπνέει το ειδικό καθεστώς για τα δάνεια σε αναστολή και είναι ενδεικτικό ότι από τα 28 δισ ευρώ που είχαν μπει στον «πάγο», παραμένουν μόλις 4 δισ ευρώ και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως είναι πόσα από αυτά θα «κοκκινίσουν». Ως ανάχωμα σε μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το «Γέφυρα 2», για την 8μηνη επιδότηση επιχειρηματικών δανείων με περίπου 300 εκατ. Ευρώ.
- Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr