Χονγκ- Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρος, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία. Όχι, δεν πρόκειται για τον... γύρο του κόσμου, ούτε για κάποια άσκηση γεωγραφίας αλλά για τις χώρες απ’ όπου γίνονται οι μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην εγχώρια κτηματαγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Μόνο την περσινή χρονιά, “έπεσαν” πάνω από 1 δισ. ευρώ αλλοδαπό χρήμα στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, ενώ άλλα 923 εκ ευρώ αφορούσαν σε ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων, πάντα με ξένους αγοραστές. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πέρσι το σύνολο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ήταν κάτι παραπάνω από 7,2 δισ ευρώ, αντιλαμβάνεται το τεράστιο ενδιαφέρον των ξένων για την εγχώρια κτηματαγορά.
Άνοδος στις αγοραπωλησίες μετά την πανδημία
Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι νέο. Με εξαίρεση το 2020 και το σοκ του κορωνοϊού, από το 2018 και μετά καταγράφεται άνοδος των αγοραπωλησιών, ενώ από το 2019 και μετά ο τομέας της διαχείρισης ακινήτων έχει πάρει “φωτιά”, κάτι που αναμφίβολα συνδέεται με τα κίνητρα της Golden Visa αλλά και της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από ξένους.
Είναι ενδεικτικό ότι τη χρονιά- ορόσημο για την ελληνική αγορά ακινήτων, δηλαδή το 2007, οι ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα ήταν μόλις 308 εκ ευρώ, για να φτάσουμε στα περσινά επίπεδα- ρεκόρ των περίπου 2 δισ ευρώ. Σημειωτέον ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, “μπήκαν” στην Ελλάδα και την εγχώρια κτηματαγορά, περί τα 500 εκ ευρώ αλλοδαπής προέλευσης, που είναι ως τώρα η μεγαλύτερη επίδοση πρώτου τρίμηνου.
Δύσκολη η αγορά εξοχικών σε νησιά από Έλληνες
Το μόνο σίγουρο είναι το ενδιαφέρον των ξένων εξαπλώνεται στην αγορά της νησιωτικής Ελλάδα, που μοιάζει, πλέον, με απαγορευμένη ζώνη για τους ντόπιους, με εξαίρεση τα πραγματικά “βαριά” πορτοφόλια.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Geoaxis, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση Golden Visa. Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως μεταξύ 2014 και 2023 η αγορά έχει υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες και σήμερα σε όλα τα νησιά καταγράφονται οι υψηλότερες αξίες της 10ετίας. Η τάση είναι αυξητική, δίχως διαφαινόμενη αλλαγή στην γωνία της καμπύλης βραχυπρόθεσμα.
Οι τιμές φωτιά των ακινήτων στα νησιά
Κατά τη Geoaxis, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.
Ειδικότερα, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος πολυτελών κατοικιών με 13.359 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.270 ευρώ/τμ και η Πάρος με 8.000 ευρώ/τμ. Η Κέα καταγράφει 5.462 ευρώ/τμ και η Σέριφος 3.401 ευρώ/τμ.