Σε έναν αλλεπάλληλο κύκλο δημόσιων παρεμβάσεων προς την κυβέρνηση σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και του νέου οικονομικού πακέτου, προχώρησε το τελευταίο διάστημα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), το επιμελητήριο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όπως είναι γνωστό στην αγορά.
Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη των κορυφαίων θεμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν μέσω συνεχών εξελίξεων.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο επώδυνος συμβιβασμός μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, που προβλέπει την περαιτέρω συρρίκνωση της οφειλής στα 100.000 ευρώ, αντί 130.000 που ήταν αρχικά, δεν καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αφού σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία των τραπεζών, αφήνει εκτός πλαισίου προστασίας, περίπου το 30 με 40% των δανειοληπτών».
ΒΕΑ: Η ρύθμιση οφειλών δεν καλύπτει χιλιάδες μορφές επιχειρήσεων
Σχετικά με την ρύθμιση των 120 δόσεων, και αφού προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, το Επιμελητήριο εστίασε στη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία που εξυπηρετεί μόνο τις ατομικές επιχειρήσεις που μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, χωρίς όμως να καλύπτει χιλιάδες άλλες μορφές επιχειρήσεων, που έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως μόνο 18 ή 30 δόσεις.
Παράλληλα, το ΒΕΑ προχώρησε και σε παρέμβαση για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δήλωσε πως αναμφισβήτητα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αγορά και θα ανακουφίσει εκατομμύρια πολίτες, ωστόσο δεν θα υλοποιηθούν άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας τάξης, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και την υπερφορολόγηση.
Τυχόν μείωση του αφορολόγητου θα εξανεμίσει τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού
Επιπλέον το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας συνεχίζει να ζητά να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο από το νέο έτος, καθώς τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμιστούν και θα πληγεί η καταναλωτική ζήτηση και από την άλλη να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας.
Σχετικά με τα θέματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, το ΒΕΑ έχει ξεκινήσει ήδη κύκλο θεσμικών συναντήσεων με τους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, όπου έχουν αναδειχθεί
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας παρέχει πρωτοποριακές υπηρεσίες προς τα μέλη του, όπως: ο Επιχειρηματικός Μέντορας, που βοηθά στην αναζήτηση ευκαιριών και προώθησης των προϊόντων τους εντός και εκτός συνόρων, ειδικός σύμβουλος που βοηθά τα μέλη στην απόκτηση άδειας λειτουργίας της επιχείρησής τους, υποστήριξη στα μέλη για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η Υπηρεσία Μιας Στάσης (one stop shop) για την ίδρυση επιχείρησης, αλλά και το επιτυχημένο Κέντρο Διαμεσολάβησης, στο οποίο δεκάδες επιχειρήσεις κατέφυγαν προκειμένου να ρυθμίσουν εκκρεμείς διαφορές τους με τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Τέλος, το ΒΕΑ έχει δημιουργήσει ειδική «Ψηφιακή Γωνιά» στο επιμελητήριο με εκπαιδευμένο προσωπικό, που συνδράμει την κάθε επιχείρηση-μέλος στην απόκτηση και χρήση της ψηφιακής υπογραφής.