«Παράθυρο» του ΕΦΚΑ για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 60 -Ποιους αφορά - iefimerida.gr

«Παράθυρο» του ΕΦΚΑ για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 60 -Ποιους αφορά

Ενα ηλικιωμένος άνδρας, καπνίζει το τσιγάρο του, μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του, στα Σεπόλια
Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ περιγράφει αναλυτικά τις προϋποθέσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση / Φωτογραφία: SOOC/GEORGE VITSARAS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος της ηλικίας του, έναντι των 62 ετών, δίνει ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιό του για όσους ήταν ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).

Η βασική προϋπόθεση για να γίνει χρήση του συγκεκριμένου «παραθύρου» είναι το 2012 να είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα ένσημα που χρειάζονταν κατά περίπτωση μέχρι το έτος εκείνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την πρόωρη συνταξιοδότηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στις οδηγίες της εγκυκλίου που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ τονίζεται ότι «τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2012, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για τους ενταχθέντες φορείς των αυτοτελώς απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών το 60ό έτος της ηλικίας εξακολουθεί και παραμένει ένα από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ορίζει η νομοθεσία τους, αφού αποτελεί όριο ηλικίας που απαιτείται κατά την άσκηση των ήδη θεμελιωμένων δικαιωμάτων από το 2012».

Οι παραπάνω οδηγίες εφαρμόζονται για συνταξιοδοτικά αιτήματα που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου Ν.4387/2016, δηλαδή από τις 13 Μαΐου του 2016 και εφεξής, καθώς και για όσα αιτήματα συντάξεων είναι σε εκκρεμότητα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η διευκρινιστική εγκύκλιος, «όσα αιτήματα έχουν απορριφθεί θα επανεξετασθούν σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους και τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανατρέξουν στην ημερομηνία της νέας αίτησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι ευνοούνται από την εγκύκλιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» με την νέα ευνοϊκή ερμηνευτική ρύθμιση που περικόπτει έως και κατά 24 μήνες τα όρια ηλικίας αφορά κατά κύριο λόγο δυο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ – ΕΦΚΑ:

  • Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρίσουν νωρίτερα από τα 62.
  • Aνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωναν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Παράδειγμα ασφαλισμένης

Η νέα εγκύκλιος, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», παραπέμπει και σε σχετικό παράδειγμα ασφαλισμένης στον πρώην ΟΑΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να λάβει την πλήρη σύνταξή της όταν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας. Σύμφωνα με το παράδειγμα, ισχύουν τα εξής:

Μητέρα που έχει ανήλικο τέκνο το έτος 2010, ασφαλισμένη στον πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ από το 1992 έως 31.12.2016 και από 1ης/1/2017 έως 31/12/2018 στον ΕΦΚΑ (27 έτη ασφάλισης). Για τη χρονική περίοδο από το 2008 έως 31/12/2016 και από 1ης/1/2017 έως 31/12/2017 ασφαλίζεται και ως μισθωτή στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΦΚΑ (9 έτη ασφάλισης). Υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης το 2019 στον ΕΦΚΑ έχοντας συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας της.

Η ασφαλισμένη δεν θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις κανενός εκ των δύο πρώην φορέων. Όμως, μπορεί να συνυπολογίσει στον χρόνο του πρώην ΙΚΑ-­ΕΤΑΜ τον μη παράλληλο χρόνο του πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ και να συμπληρώνει τις απαιτούμενες 5.500 ημέρες ασφάλισης θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ-­ΕΤΑΜ του έτους 2010 ως μητέρα ανηλίκου τέκνου, κάνοντας χρήση των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4387/2016 περί αρμοδιότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως υπολογίζεται η σύνταξη

Ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πραγματοποιείται ως εξής:

  • μία εθνική σύνταξη για 27 έτη ασφάλισης (1992-2018),
  • μία ανταποδοτική σύνταξη για 27 έτη ασφάλισης (1992-2018) λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά αναπλήρωσης του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 για 27 έτη και τον μέσο όρο των συνταξίμων αποδοχών από το 2002 έως το 2007 του πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, από το 2008 έως 31/12/2016 του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από 1ης/1/2017 έως 31/12/2018 των συντάξιμων αποδοχών τόσο της μισθωτής εργασίας όσο και της αυτοαπασχόλησης.
  • Προσαύξηση σύνταξης για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΟΑΕΕ (2008-2016).

Δικαίωμα και διατάξεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», προκύπτει το εξής συμπέρασμα: όταν το δικαίωμα για σύνταξη κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας φορέων αυτοτελών απασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών ως τελευταίου ενταχθέντος φορέα και κατά την εξέταση αιτήματος συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης διαπιστώσει ότι δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του αιτήματος, ή ότι δεν πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του, για να κριθεί με τις διατάξεις του προηγούμενου ενταχθέντος φορέα με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, θα πρέπει ο αιτών να έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του ή μικρότερο όριο ηλικίας εφόσον το προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ