«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης -Οι δύο παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση - iefimerida.gr

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης -Οι δύο παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση

Κόσμος περπατάει στην πλατεία Συντάγματος
Κόσμος περπατάει στην πλατεία Συντάγματος / Φωτογραφία: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Περί τα 650 εκατ. ευρώ είναι το «καθαρό» κόστος των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο, κι αυτό σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, υπάρχει αντίστοιχος αναξιοποίητος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες. 

«Με βάση αυτά τα στοιχεία, δεν σημαίνει ότι εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος που είναι πιθανόν να προκύψει στη διάρκεια του έτους», σημείωσε ο υπεύθυνος... Θησαυροφυλακίου, Θ. Σκυλακάκης, αναλύοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρξε και μπορεί να υπάρξει «περίσσευμα», χωρίς να θίγεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και κάπως έτσι άνοιξε «παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης. 

Ποια είναι τα τρία στοιχεία που «δείχνουν» υπεραπόδοση των εσόδων και εξοικονόμηση δαπανών;

  1. Κατ' αρχάς, το ενεργειακό κόστος και συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου. Αν και παραμένει περίπου 200% υψηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, συγκρατείται στα 50-55 ευρώ, όταν το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού έχει «χτιστεί» με παραδοχή 120 ευρώ. Όσο η εικόνα αυτή δεν αλλάζει, περί τα 600 εκατ. ευρώ από τον ειδικό «κουμπαρά» για extra ενεργειακές επιδοτήσεις, θα μπορούν να διατεθούν σε άλλες παρεμβάσεις.
  2. Το βασικό σενάριο των φετινών τουριστικών εισπράξεων προβλέπει γύρω στα 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η χρονιά, οι κλαδικοί φορείς επιβεβαιώνουν «έκρηξη» των προκρατήσεων (αυξημένες κατά 25%), η κίνηση στα αεροδρόμια έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, ενώ και το εσωτερικό ρεύμα μοιάζει ασυγκράτητο αν λάβει κανείς υπ' όψιν τις πληρότητες, που φτάνουν στο 100% σε όλα τα τριήμερα αργιών. Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός έχει έναν πολλαπλασιαστή 2-2,5, με ό,τι συνεπάγεται αυτό συνολικά για τον τζίρο στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα.
  3. Ακόμα και με τις συντηρητικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία θα επιταχυνθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα των αρχικών εκτιμήσεων. Ο πήχης επισήμως ανεβαίνει στο 1,2%, ωστόσο, σε συνδυασμό με την υποεκτίμηση που έχει γίνει στη δυναμική του τουρισμού, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να πιάσουμε τελικά το 2%, προσθέτοντας νέα δυναμική και στα φορολογικά έσοδα. Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του 2022 φανερώνει, άλλωστε, στοιχεία μονιμότερου χαρακτήρα, που εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν στην εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού.

«Κρυφός άσος» τα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων

Κρυφός άσος στο μανίκι του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Αν και έχει προβλεφθεί αύξησή τους κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν «έκρηξη» του τζίρου πάνω από τα 461 δισ. ευρώ και οι πρώτοι δημοσιευμένοι ισολογισμοί μαρτυρούν πολύ μεγαλύτερη δυναμική.

Αν και ο Θ. Σκυλακάκης είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή κρατήθηκε μια εφεδρεία -άρα υπάρχουν ήδη μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια- για αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα, υπάρχουν ήδη «έτοιμα» μέτρα στήριξης που περιμένουν το πράσινο φως, όπως:

  • Επιταγή ακρίβειας για το Πάσχα, σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, αναπήρους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Το κόστος από μια ενίσχυση 250 ευρώ υπολογίζεται ότι φτάνει στα 350 - 400 εκατ. ευρώ. 
  • Παράταση του Market Pass πέρα από τον Ιούνιο είτε με την ίδια περίμετρο δικαιούχων είτε στοχευμένα σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. Σύμφωνα με αναλυτές, ο κύκλος των δευτερογενών επιπτώσεων στα είδη διατροφής δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Για κάθε μήνα παράτασης του Market Pass, το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ