Παπαθανάσης: Μάθαμε από την κρίση και τα μνημόνια, δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε σεντ από ευρωπαϊκούς πόρους - iefimerida.gr

Παπαθανάσης: Μάθαμε από την κρίση και τα μνημόνια, δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε σεντ από ευρωπαϊκούς πόρους

O Νίκος Παπαθανάσης από τους Δελφούς
O Νίκος Παπαθανάσης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε σεντ από τους ευρωπαϊκούς πόρους» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης.

«Μάθαμε από την κρίση, είχαμε τρία μνημόνια, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε σεντ από τους ευρωπαϊκούς πόρους που είναι σημαντικοί για το σχέδιο δημοσίων επενδύσεών μας», ανέφερε συγκεκριμένα σε συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής μετά το 2027» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 με 12 Απριλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούμε να έχουμε ενιαία αγορά χωρίς να έχουμε ένα εργαλείο που να απαλείφει τις περιφερειακές αποκλίσεις»

Ο Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας για τον ορισμό της πολιτικής συνοχής σημείωσε: «Τι είναι μια πολιτική συνοχής; Ζούμε στην Ευρώπη, μας αρέσει που ζούμε στην Ευρώπη, μια ευρωπαϊκή χώρα με φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και έναν ευρωπαϊστή Πρωθυπουργό. Μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενιαία αγορά. Και δεν μπορούμε να έχουμε ενιαία αγορά χωρίς να έχουμε ένα εργαλείο που να απαλείφει τις περιφερειακές αποκλίσεις. Αυτό το εργαλείο λέγεται πολιτική συνοχής».

Ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε ακόμα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται μέσα στις πρώτες στην απορρόφηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης.

Νίκος Παπαθανάσης: Έχουμε ανάγκες που πρέπει να μπουν στην αναθεώρηση

«Ποια είναι η κουβέντα τώρα; Όταν σχεδιάζεις ένα πρόγραμμα, οι ανάγκες της χώρας αλλάζουν. Έχουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και η στέγαση είναι σοβαρό ζήτημα. Έχουμε χιλιάδες νησιά. Έχουμε ανάγκες που πρέπει να μπουν στην αναθεώρηση.

Για το επόμενο πρόγραμμα πρέπει να δουλέψουμε για να διατηρήσουμε την πολιτική συνοχής με την ευελιξία που χρειάζεται. Έχουμε διαφορετικές ανάγκες από τη Λιθουανία. Είναι μια αρχή που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αναθεώρηση, ευελιξία και ένας προγραμματισμός που παίρνει υπόψιν τις ανάγκες της χώρας. Χρειάζεται το γενικό πλαίσιο αλλά κάθε χώρα πρέπει να διαλέγει ποιες είναι οι ανάγκες της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε ταμείο που αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση. Πρέπει να δούμε πράγματα να συμβαίνουν πιο γρήγορα»

«Είμαστε Ευρωπαίοι και μας αρέσει ο τόπος μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη στο τέλος δείχνει την αλληλεγγύη της. Αυτό έγινε με την πανδημία, πήρε λίγο χρόνο αλλά στο τέλος είχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τώρα πρέπει να δούμε ενεργά την αλλαγή. Δεν ζούμε στον προηγούμενο αιώνα. Έχουμε ταμείο που αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση. Πρέπει να δούμε πράγματα να συμβαίνουν πιο γρήγορα. Η Ευρώπη έχει αφυπνιστεί μετά την ρωσική εισβολή και τους δασμούς του Τραμπ. Πλέον πιστεύω ότι θα παίρνει αποφάσεις με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στο παρελθόν».

Τι είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας

Από την πλευρά του ο Darius Sadeckas, Υφυπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, σημείωσε πως: «Έχουμε ένα 10ετές σχέδιο για την εθνική ανάπτυξη και σ' αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η πολιτική συνοχής. Περίπου 40% των πόρων είναι για τη συνοχή για την ανάπτυξη του έθνους μας. Μεγάλο κομμάτι των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνθηκε στην ανθεκτικότητα στον τομέα υγείας, στην ενέργεια, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έλυσε συγκεκριμένα προβλήματα».

Όσο για την ευελιξία που παρέχει η ΕΕ, ο Λιθουανός υπουργός απάντησε: «Η Λιθουανία έχει προσπαθήσει να κατευθύνει κάποιους από τους ευρωπαϊκούς πόρους στην Άμυνα. Όχι αγοράζοντας όπλα ή πυραύλους. Αλλά επενδύοντας στην καινοτομία και τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας. Και με προτάσεις της Κομισιόν θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε πόρους εκεί. Δεν θα είναι στρατιωτικές δαπάνες, αλλά για την περιφρούρηση της ανθεκτικότητας και της συνοχής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είπε η Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης στο Βέλγιο

Από την πλευρά της, η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) στο Βέλγιο, σημείωσε: «Είμαστε Ευρωπαίοι. Μας αρέσει ο τρόπος ζωής μας και θέλουμε να τα καταφέρουμε εδώ, όχι αλλού. Η Ελλάδα έχει τα συγκεκριμένα της ζητήματα με το δημογραφικό και τα νησιά. Η Πολωνία τα δικά της.

Δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους. Επικεντρωνόμαστε σε πέντε τομείς, γιατί δεν μπορείς να τα κάνεις όλα: Ανταγωνιστικότητα, Άμυνα, Προσιτή Στέγαση, το πρόβλημα με το νερό και το ζήτημα της ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε πως «οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν ευθύνη» και συμπλήρωσε: «Είναι εύκολο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά να λες ότι φταίνε οι Βρυξέλλες και όταν πάνε καλά να το παίρνεις τα εύσημα. Οι πολιτικές της ΕΕ συναποφασίζονται με τους υπουργούς. Δεν είναι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που αποφασίζουν μόνοι τους. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι καλό να εθνικοποιούν την επιτυχία και να διεθνοποιούν την αποτυχία».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Andrew Mueller, Δημοσιογράφος & Συγγραφέας, Monocle.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ