Κοντά στα 800 δολάρια κατά κεφαλήν, υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα το 2024, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 3,13% παραμένοντας μεταξύ των υψηλότερων στη Γηραιά Ήπειρο.
Τα ευρήματα του Ινστιτούτου SIPRI δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς σταθερά η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που κινούνται πολύ πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ, που δεσμεύει θεωρητικά τις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ. Σε απόλυτα μεγέθη, μιλάμε για πάνω από 8 δισ δολάρια, ενώ σε σχέση με το σύνολο των δαπανών, οι αμυντικές καταλαμβάνουν το 6,58%.
Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι παρά τη μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη την περσινή χρονιά, οι περισσότερες χώρες έχουν ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουν για να «πιάσουν» κατ’ αρχάς το όριο του 2%, πόσο μάλλον για να φτάσουν στο 3% του ΑΕΠ, που θεωρητικά πάντα είναι ο νέος στόχος για να «απεξαρτηθεί» η Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, η Ιταλία βρίσκεται στο 1,61%, η Ισπανία στο 1,43%, η Γαλλία στο 2,05%, η Γερμανία στο 1,89%.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο economistas.gr.