Συναγερμό σήμαναν επενδυτές μετά το ξεπούλημα αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο καθώς τέθηκαν σε ισχύ το δεύτερο κύμα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου εκτινάχθηκε έως και 4,51% πριν υποχωρήσει στο 4,42% ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε για λίγο το 5% καθώς ο πανικός για τους νέους δασμούς του Τραμπ πυροδοτεί ρευστοποιήσεις ακόμη και των ασφαλέστερων περιουσιακών στοιχείων. Το ξεπούλημα αυτό συνιστά μια νέα πρόκληση για την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία προηγουμένως είχε θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής της πολιτικής τη μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και ίσως σηματοδοτήσει την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη μεγαλύτερη αγορά κρατικού χρέους στον κόσμο, όπως σημειώνουν οι FT.
H αγορά των αμερικανικών ομολόγων είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθορίζοντας το «χωρίς κινδύνους» επιτόκιο έναντι του οποίου επιμετρώνται τα περισσότερα άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Χένρι Άλεν, αναλυτής στρατηγικής της Deutsche Bank, είπε ότι το ξεπούλημα του αμερικανικού δημόσιου χρέους ήταν «ανησυχητικό» σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες σήμερα το πρωί. «Η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων βιώνει επίσης ένα απίστευτα επιθετικό ξεπούλημα, που έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι χάνουν το χαρακτηρισμό του παραδοσιακού καταφυγίου.
Επομένως, δεν υπάρχει ακόμη σημάδι ότι η αγορά καταφέρνει να βρει με επιτυχία τον πάτο και φαίνεται ότι καμία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν έχει γλιτώσει καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να λαμβάνουν υπόψη μια αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ», σημείωσε.
Οι πιέσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πέραν των δασμών οφείλονται και σε μαζικές εκκαθαρίσεις από hedge funds, που είχαν δανειστεί χρήματα για να στοιχηματίσουν σε μικρές διαφορές μεταξύ ομολόγων και παραγώγων.
Για τον Τζακ Τσέιμπερς, στρατηγικό αναλυτή επιτοκίων της ANZ στο Σίδνεϊ «αυτό ξεπερνά τα θεμελιώδη. Είναι πλέον θέμα ρευστότητας». Κι όπως εξηγεί στο Reuters το sell off πέραν των ΗΠΑ αφορά και στις αγορές κρατικών ομολόγων στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Στο μεταξύ το δολάριο δέχεται πιέσεις και υποχωρεί έναντι του ευρώ, του ελβετικού φράγκου και του γεν και του ελβετικού φράγκου, μολονότι οι επενδυτές προσβλέπουν σε μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed , κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα έβαζε πλάτη στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.