Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο -Τι θα γίνει με την Ενέργεια - iefimerida.gr

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο -Τι θα γίνει με την Ενέργεια

ΤΟ ΥΠΟΙΚ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ / Εικόνα από την πρόσοψη του κτιρίου του ΥΠΟΙΚ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς» απαντά αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών στο αν υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος των επιπτώσεων από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι από το πρώτο 24ωρο της εισβολής, βγήκαν από το συρτάρι τα σενάρια κρίσης, τα οποία μέρα με τη μέρα θα επικαιροποιούνται κυρίως με βάση τις εξελίξεις στο πεδίο της Ενέργειας. Πριν καν ξεσπάσει, άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αρμόδια πηγή είχε σημειώσει ότι κάθε 10 ευρώ πάνω από το βασικό σενάριο στην τιμή του φυσικού αερίου, το ΑΕΠ «ψαλιδίζεται» κατά περίπου 600 εκατ. Ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φόβος για εκτίναξη των τιμών

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Όλα αυτά που ζούμε είναι καινούργια», τονίζει ανώτατος τραπεζικός αξιωματούχος, μεταφέροντας στο iefimerida το κλίμα ανησυχίας που σκίασε τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Παρίσι. Η αίσθηση ή η προσδοκία είναι ότι οι οικονομικές κυρώσεις, που εμπλουτίζονται μέρα με τη μέρα, δεν θα ακουμπήσουν το «ευαίσθητο» πεδίο της Ενέργειας. Ωστόσο, πέρα από το φλέγον θέμα της επάρκειας, αυτό που «καίει» είναι ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών είτε στο φυσικό αέριο είτε στο πετρέλαιο, ειδικά η Ρωσία θελήσει να ανταποδώσει στην Ευρώπη τις κυρώσεις, σενάριο το οποίο επί του παρόντος δεν είναι το επικρατέστερο.

Για την Αθήνα, η σύσταση και λειτουργία του Έκτακτου Μηχανισμού που πρότεινε για την εξισορρόπηση των ούτως ή άλλως υψηλών τιμών στην Ενέργεια, είναι αυτονόητη. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία από τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Ευρώπη στις κατεπείγουσες ανάγκες της πανδημίας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι αυτήν την φορά θα ληφθούν αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ως εκ τούτου, είναι ορατός ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλών τιμών στην Ενέργεια, που θα συνδυαστούν με τις υψηλές τιμές σε βασικά μέταλλα- όπως το αλουμίνιο- αλλά και στα τρόφιμα. Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει, άλλωστε, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα του σιταριού και του καλαμποκιού, όχι μόνο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία αλλά και λόγω των οικονομικών κυρώσεων- κυρίως του αποκλεισμού ρωσικών τραπεζών από το SWIFT- που σίγουρα θα δυσχεράνουν τις ρωσικές εξαγωγές.

Σήμερα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φ. Πανέτα, θα μιλήσει για τη Νομισματική Πολιτική και τις προοπτικές της Ευρωζώνης (European University Institute) και αναμένεται να δώσει το πρώτο στίγμα για το πώς «βλέπει» και «μετρά» η Φρανκφούρτη τα νέα δεδομένα. Στο τέλος της εβδομάδας, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Κ. Λαγκάρντ θα δώσει «γραμμή», περιγράφοντας ένα σκηνικό έντονης αβεβαιότητας, με εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις και ανατιμήσεις σε βασικά είδη που δεν απειλούν μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τη δυναμική ανάκαμψης που είχε εμφανίσει η Ευρωζώνη.

Η αίσθηση που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, είναι ότι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποσύρει η ΕΚΤ τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής στην παρούσα συγκυρία, όπως επίσης ότι οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα συνεχιστούν πάνω σε τελείως διαφορετική βάση, με σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο να πάμε σε μια ακόμα χρονιά «χαλάρωσης», εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν υποχωρήσουν σύντομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ