O Τσέχος δισεκατομμυριούχος Κάρελ Κόμαρεκ εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά σε βασικό πρωταγωνιστή του ΟΠΑΠ.
Το 2013 όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ, ο Κόμαρεκ δεν είχε βγει μπροστά. Στην εταιρεία Emma Delta που απέκτησε το 33% του οργανισμού ξεχώριζαν άλλοι «παίκτες», όπως ο συμπατριώτης του Γίρι Σμετς. Ο ίδιος ο Κόμαρεκ, ο Ρώσος Αλεξάντερ Νέσιτς, η Gtech, η οικογένεια Μελισσανίδη και οικογένεια Κοπελούζου είχαν μικρότερα ποσοστά.
Από το 2015 όμως ο Κόμαρεκ ξεκίνησε να αγοράζει τα ποσοστά των άλλων μετόχων με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχει περίπου το 48% του ΟΠΑΠ που αποτιμάται στο ΧΑ στα 2,25 δισ ευρώ. Πρώτα απέκτησε το 2015 το ποσοστό του Αλεξάντερ Νέσιτς και αργότερα το 2019 το ποσοστό του Γίρι Σμετς. Επίσης την ίδια χρονιά υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ δεσμεύοντας 2 δις ευρώ. Η τιμή όμως της δημόσιας πρότασης δεν ήταν ελκυστική (9,12 ευρώ ανα μετοχή) για αυτό και την αποδέχτηκαν μέτοχοι που αντιπροσώπευαν μόνο το 7,25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ. Πολλοί είπαν τότε ότι η επιλογή της τιμής ήταν επίτηδες χαμηλή γιατί ο Κόμαρεκ επιδίωκε μια μικρή αύξηση της συμμετοχής του μέσω της δημόσιας πρότασης, ώστε αργότερα, σε περίπτωση που ξεπερνούσε το 50%, να απέφευγε το σκόπελο μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Πρόσφατα εξαγόρασε και το ποσοστό της οικογένειας Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ καταβάλοντας 327 εκατ ευρώ. Η οικογένεια αποεπένδυσε βγάζοντας 6 φορές τα λεφτά της.
Τα ποσά που έδωσε για την εξαγορά των ποσοστών των Νέσιτς και Σμετς δεν έχουν γίνει γνωστά. Εκτιμάται όμως ότι έχει ξοδέψει πάνω από 1 δις για να αποκτήσει αυτό το 48%, δεδομένου ότι στη δημόσια πρόταση του 2019 ξόδεψε 212 εκατ ευρώ και τα τελευταία τρία χρόνια ακολουθώντας το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ για μετατροπή των μερισμάτων σε μετοχές έχει απεμπολήσει μερίσματα 200 εκατ ευρώ.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα που ο μέτοχος δεν λαμβάνει το μέρισμα που δικαιούται σε μετρητά αλλά το εισπράττει σε μετοχές εκτιμάται ότι σύντομα ο Τσέχος θα ξεπεράσει το 50% του ΟΠΑΠ.
Στόχος το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΠΑΠ και η εισαγωγή της μητρικής Allwyn στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Οταν είχε υποβάλει τη δημόσια πρόταση ο Κόμαρεκ είχε δηλώσει: «Απώτερος στόχος μας είναι να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου, πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στον ΟΠΑΠ. Προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον ΟΠΑΠ, σε συνεργασία με όσους μετόχους επέλεξαν να μη διαθέσουν τις μετοχές τους. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι μέτοχοι αυτοί επέλεξαν να συνεχίσουν μαζί μας, ενόψει των ενεργειών μας για την εκπλήρωση της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας στρατηγικής του ΟΠΑΠ».
Ο 52 χρόνος σήμερα Κόμαρεκ ξεκίνησε να γίνει γιατρός αλλά γρήγορα τον κέρδισαν οι επιχειρήσεις. Η δεκαετία του 90 για την Τσεχία, όπως και για τις άλλες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν η δεκαετία των μεγάλων ευκαιριών. Ο Κόμαρεκ ξεκίνησε να εμπορεύεται βιομηχανικούς σωλήνες και αργότερα πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ιδρυσε τον όμιλο KKCG, η μεγαλύτερη δραστηριότητα του οποίου σήμερα είναι το Αllwyn Group που επενδύει στα τυχερά παιχνίδια. Μέσω αυτού του ομίλου έκανε και τις εξαγορές στον ΟΠΑΠ. Το Allwyn Group σήμερα ελέγχει την τσέχικη λοταρία, το 30% της AustrianLotteries (μαζί με καζίνο), τον ΟΠΑΠ και έχει υποβάλει προσφορά στο διαγωνισμό για την UK Lottery που βρίσκεται σε εξέλιξη. H περιουσία του Kόμαρεκ σύμφωνα με το forbes ανέρχεται στα 5,2 δις δολάρια. Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται η εισαγωγή της Allwyn στο χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης. Οχι όμως με δημόσια εγγραφή αλλά με την απορρόφηση της Allwyn από ένα εισηγμένο όχημα Special Purpose Aquasiton Company (SPAC) που βρίσκεται εν υπνώσει. Πάγια τακτική των SPAC είναι τα δικαιώματα μειοψηφίας να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, εξού και οι εξαγορές των άλλων μετόχων του ΟΠΑΠ από τον Κόμαρεκ. Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Allwyn, τώρα και στο μέλλον είναι ο ΟΠΑΠ, η κεφαλαιοποίηση του οποίου έχει φθάσει τα 4,7 δισ. ευρώ
Οι τρεις παράγοντες που θα εξασφαλίσουν υψηλά μερίσματα
Γιατί όμως ο ΟΠΑΠ; Για την υψηλή του μερισματική πολιτική που στηρίζεται σε τρεις παράγοντες:
Στο μονοπώλιο που έχει υπογράψει για 13 τυχερά παιχνίδια έως το 2030, στην εξαγορά της Stoiximan που κυριαρχεί στον ηλεκτρονικό τζόγο, σε μία αγορά που ο ΟΠΑΠ δεν είχε ισχυρή παρουσία και κυρίως για τα υψηλά κέρδη που θα έχει έως το 2030 ο οργανισμός από μια συμφωνία του ...2011.
Το ελληνικό δημόσιο το 2011, πριν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ, έλαβε από τον οργανισμό 375 εκατ ως αντάλλαγμα για την ανανέωση της σύμβασης αποκλειστικότητας για τη δεκαετία 2010- 2030 για 13 επίγεια παιχνίδια.
Λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση το 2013, ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ με πρόσθετη πράξη όρισαν πως τα 300 εκατ από τα 375 ήταν η προπληρωμή φόρων και συμφώνησαν πως τη δεκαετία 2020 - 2030 ο ΟΠΑΠ αντί να πληρώνει φόρο 30% για αυτά τα παιχνίδια θα πληρώνει 5%. Για παράδειγμα σε ετήσια ακαθάριστα έσοδα (GGR) του ΟΠΑΠ ύψους 900 εκατ με φόρο 30% ο ΟΠΑΠ θα πλήρωνε στο κράτος 270 εκατ. αλλά με το 5% ο ΟΠΑΠ θα πληρώνει 45 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα γίνονται μερίσματα που αυξάνουν την περιουσία των μετόχων του.