Υποχώρησαν την Τρίτη (11/10) οι τιμές των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις αγορές. Στην εγχώρια, η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε για μία ακόμη φορά το φράγμα του 5%.
Τις αγορές ομολόγων επηρέασαν σημαντικά οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικότερα.
Στην ετήσια έκθεσή του, το ΔΝΤ (World Economic Outlook) προβλέπει ότι περίπου το 30% των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη θα εισέλθουν σε ύφεση το 2023.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κινηθούν «επί ξηρού ακμής», προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πληθωριστική έκρηξη, καθώς μία υπέρμετρα περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιδεινώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάκαμψης των οικονομιών.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι το εργαλείο της «αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό όπλο σε σύγκριση με εκείνο της μείωσης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της».
Ομόλογα: Στο 2,76% το περιθώριο του ελληνικού 10ετούς τίτλου σε σχέση με τον γερμανικό
Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5,06%, από 4,92% τη Δευτέρα (10/10), έναντι 2,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,76%, από 2,6% που έκλεισε το προηγούμενο 24ωρο.
Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9731 δολάρια, από τα 0,9698 δολάρια που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9723 δολάρια.