Στη νέα κοινοπρακτική έκδοση των 15ετών ομολόγων, η οποία εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί την Τρίτη (11/7), επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς.
Το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να βγει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, δημοπρατώντας το νέο 15ετές ομόλογο. Το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό, ωστόσο σε ολόκληρη την ευρωζώνη οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά.
Παράλληλα, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της λεγόμενης καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει την επαναγορά δύο τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45%, λήξης 2024, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τίτλο με επιτόκιο 3,375%, λήξης 2025, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το εγχείρημα θα αναλάβουν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα.
Στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ γνωστοποιεί ότι για τους δυο τίτλους προσφέρει τιμή επαναγοράς 100,150.
Ομόλογα: Στο 1,41% το περιθώριο του ελληνικού 10ετούς σε σχέση με το γερμανικό
Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων του Μνημονίου.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου καταγράφηκαν συναλλαγές 226 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 116 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,04% από 4,1% την Παρασκευή (7/7), έναντι 2,63% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,41% από 1,4%.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0978 δολάρια, από το επίπεδο των 1,0965 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.