Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ στην αγορά είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη (26/10), να βάλει «προσωρινό φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται ορατή στον ορίζοντα η αποκλιμάκωση τους.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ (Peter Kazimir), και ο Λιθουανός ομόλογος του, Γκεντιμίνας Σίμκους (Gediminas Simkus), -δύο από τα αποκαλούμενα «γεράκια της ΕΚΤ» δηλαδή τα μέλη του Δ.Σ. που υποστηρίζουν αυστηρότερη πολιτική- κινήθηκαν σε αυτό το μήκος κύματος.
«Θα εκπλαγώ αν χρειαζόμασταν να μειώσουμε τα επιτόκια κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε ο Σίμκους σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.
Ο Καζιμίρ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν «εντελώς άστοχα» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δουν τις επόμενες μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.
Ομόλογα: Στο 1,33% το περιθώριο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, τη Δευτέρα (30/10) καταγράφηκαν συναλλαγές 163 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 59 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,15% από 4,11% την Παρασκευή (27/10), έναντι 2,82% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,33%.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0623 δολάρια από το επίπεδο των 1,0589 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.