Το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει την υπάρχουσα κατάσταση στις αγορές ομολόγων και κάνει τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την τρέχουσα χρονιά.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, εάν οι δραματικές απώλειες που παρατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες, οι αγορές ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο έτος των τελευταίων δεκαετιών, βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια ανοδική πορεία των ομολόγων.
Οι κεντρικές τράπεζες, αφού έπεσαν έξω θεωρώντας παροδικό τον υψηλό πληθωρισμό μέχρι και τα τέλη του 2021, πέρασαν σε κατάσταση συναγερμού, επιταχύνοντας τη σύσφιξη των πολιτικών για να αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα αύξηση των τιμών.
Ομόλογα: Απώλειες 11% στις ΗΠΑ, έως και 13% στη Γερμανία
Τα ομόλογα των ΗΠΑ -παγκόσμιο σημείο αναφοράς σταθερού εισοδήματος- σημείωσαν συνολικές απώλειες 11% από την αρχή του έτους έως σήμερα, ακολουθώντας το... μονοπάτι για τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με έναν δείκτη ICE BofA που παρακολουθεί τα ομόλογα 7 έως 10 ετών από το 1973.
Αυτό σηματοδοτεί επίσης τη χειρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 1788, εκτιμά η Deutsche Bank.
Τα γερμανικά ομόλογα υποχωρούν κατά 12,5% και τα συνολικά κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης κατά 13%, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι δείκτες ICE BofA 7 έως 10 ετών που χρονολογούνται από το 1986.
«Το ξεπούλημα των ομολόγων καθοδηγήθηκε πλήρως από τη μετατόπιση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και της ρητορικής τους», δήλωσε η Camille de Courcel, επικεφαλής στρατηγικής της BNP Paribas για τα επιτόκια των G10 στην Ευρώπη.
Τα ομόλογα των κορυφαίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης είναι επίσης στο κόκκινο, με πτώση 14% και 12,5% αντίστοιχα, με τις μεγαλύτερες συγκριτικά απώλειές τους να χρονολογούνται στο 1997.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
Αυτές οι κινήσεις έχουν «θολώσει» αναλυτές και επενδυτές, αναγκάζοντάς τους να αναθεωρούν συνεχώς τις προβλέψεις τους. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, οι περισσότεροι λένε ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η BofA και η JPMorgan αναμένουν ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θα αυξηθούν στο 3,50% μέχρι το τέλος του έτους, από περίπου 3,05% που είναι σήμερα, μετά την άνοδο κατά 155 μονάδες βάσεις (bps) από το προηγούμενο έτος.
Άλλοι, όπως η Goldman Sachs και η BNP Paribas, βλέπουν τις αποδόσεις πιο κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, στο 3,30% και 3,20% αντίστοιχα.
Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να προκαλεί εκπλήξεις, η Courcel εκτιμά ότι οι αποδόσεις ενδέχεται να μην αυξηθούν πολύ περισσότερο, «επειδή την ίδια στιγμή οι αγορές θα τιμολογούν τις μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων».
Οι αγορές χρήματος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής ήδη τιμολογούν μειώνοντας τα επιτόκια για το επόμενο έτος.
Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων PIMCO επισημαίνει επίσης ότι οι αποδόσεις έχουν επανέλθει σε επίπεδα ελκυστικά για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και σημειώνει τον κίνδυνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να βυθιστεί σε ύφεση.
Γερμανία: Δύσκολες οι προβλέψεις για την αγορά ομολόγων
Η γερμανική προοπτική είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αρχίσει ακόμη να αυξάνει τα επιτόκια και οι κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική είναι πολύ λιγότερο σαφείς.
Η BofA αναμένει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα κλείσουν το 2022 γύρω στα τρέχοντα επίπεδα (περίπου στο 1,45%), ενώ η JPMorgan, επικαλούμενη το ενδεχόμενο αντίκτυπο της σύσφιξης της ΕΚΤ και την ευθραυστότητα της ευρωζώνης, αναμένει πτώση περίπου 50 μονάδες βάσης, στο 1%.
Η Goldman Sachs, από την άλλη πλευρά, αναμένει άνοδο στο 2%, σημειώνοντας ότι το σχεδιαζόμενο εργαλείο «ευέλικτων αγορών ομολόγων» θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια και να διευκολύνει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια για τα ομόλογα.
Σε κάθε περίπτωση, κακές οι προοπτικές για τα ομόλογα
Για ορισμένους, πάντως, ακόμη και οι προοπτικές ύφεσης δεν θα κάνουν τα ομόλογα ελκυστικά.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα σφίξουν την πολιτική τους, λέει ο Alex Brazier, πρώην μέλος της επιτροπής χρηματοοικονομικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.
«Αλλά είναι πιθανό ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει τη διατήρηση του πληθωρισμού εάν η Fed αλλάξει πορεία», είπε, σημειώνοντας ότι και οι δύο καταστάσεις σημαίνουν κακές προοπτικές για τα ομόλογα.