Στη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices) προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου διαχείρισης της περιουσίας φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, βασισμένου στις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς. Στόχος είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, ολοκληρώνει μέσω διατάξεων που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή, την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την παροχή φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.
Το φορολογικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών
»Με διαδοχικά νομοθετήματα, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, παρέχονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, φυσικών προσώπων που επενδύουν στη χώρα, αλλοδαπών συνταξιούχων και εργαζομένων.
Ειδικότερα:
Η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.
Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας. Επιπλέον, με τον νόμο 4758/2020 θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα.
Τώρα, προχωράμε στη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices). Με τα κίνητρα αυτά επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα διαφανές και οριοθετημένο πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές φορολόγησης, αναφορικά με τη διαχείριση των χρηματικών/επενδυτικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας τους.
Συμπληρωματικές οι νέες ρυθμίσεις
»Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην προσέλκυση περισσότερων φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό και θα εφαρμόζονται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι ήδη, ή καθίστανται, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, κατ’ εφαρμογή των κείμενων διατάξεων ή των ειδικότερων προβλέψεων των προαναφερόμενων ήδη θεσπισμένων φορολογικών κινήτρων με τα άρθρα 5Α, 5Β και 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).
Παράλληλα, αναμένονται και έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως τόνωση της οικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω των εργαζόμενων στις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.
Με τη σημερινή, νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, συνεχίζει να υλοποιεί, με διορατικότητα και αποφασιστικότητα, διαρθρωτικές αλλαγές που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών στη χώρα».
- Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr