«Δεν υπήρχε εκτίμηση για τόσο μεγάλο lockdown» παραδέχεται κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι η επιστροφή της οικονομίας σε μια κανονικότητα, δεν θα είναι υγιεινός περίπατος, ενώ το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τον σχεδιασμό του για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Η επόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, είναι κρίσιμη για πολλούς λόγους, καθώς πέρα από το άνοιγμα (;) των σχολείων και τις αποφάσεις για το πότε και πώς θα ξανανοίξει η αγορά, ξεκινά η 9η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, με ανοικτά τα θέματα των πλειστηριασμών, του νέου Πτωχευτικού κ.λ.π. Αν και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει πίεση από την πλευρά των Θεσμών, πηγές, με γνώση αυτών των επαφών, παρατηρούν ότι αυτές οι διαβουλεύσεις δίνουν πάντα το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των Ευρωπαίων για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες.
Στήριξη στις επιχειρήσεις «για όσο χρειαστεί, με όσα χρειαστεί»
Τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι πολύ συγκεκριμένα. Η νέα χρονιά ξεκίνησε όχι με τον καλύτερο βηματισμό, καθώς πέρα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, το τρίτο κύμα του κορωνοϊού που σαρώνει (και) την Ευρώπη, καθώς και οι αστοχίες των ευρωπαϊκών οργάνων ως προς την κοινή οργάνωση των εμβολιασμών, είναι πολύ πιθανόν να πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα. Αν και ο Προϋπολογισμός του 2021 έχει προβλέψει 7,5 δισ ευρώ για τις ανάγκες στήριξης επιχειρήσεων- νοικοκυριών στο πρώτο τρίμηνο του 2021, φαίνεται να ενισχύεται η αίσθηση ότι και ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης θα είναι πιο μακρύς και τα κονδύλια μεγαλύτερα.
Οδηγός για φόρους και επιδόματα -Πότε εκπνέουν οι προθεσμίες
Γεωργιάδης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις
«Για όσο χρειαστεί, με όσα χρειαστεί» είναι το μότο στο υπουργείο Οικονομικών, όπου γνωρίζουν πως σε αυτό το πρώτο τρίμηνο θα κριθούν όλα. Το πρώτο στοίχημα είναι να ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία», με τέτοιο τρόπο, που να πιάσουν τόπο και να στηριχθούν επιχειρήσεις οι οποίες παρά το στραπάτσο είναι βιώσιμες. Επιχειρήσεις- ζόμπι, που φυτοζωούν με τραπεζικά και κρατικά δάνεια ή επιχορηγήσεις, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα κατεβάσουν ρολά και η πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο είναι να επανεντάξει το συντομότερο δυνατόν τους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων στην αγορά εργασίας. Με αυτό το δεδομένο, ο προγραμματισμός (και) του ΟΑΕΔ χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την απορρόφηση των κραδασμών, που αναμένονται στην αγορά εργασίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονο προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι μεγαλομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σε αντίθεση με τις μικρότερες, δεν είχαν ανάλογη κάλυψη απωλειών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Ο προβληματισμός αυτός δεν αμβλύνεται ούτε από την ενεργοποίηση του 5ου γύρου επιστρεπτέας, ο οποίος ανοίγει εντός των ημερών, με κονδύλι που θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ και με βασικό κριτήριο την απώλεια τζίρου άνω του 20% στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου.
Το «στοίχημα» ενός πειστικού Σχεδίου Ανάκαμψης
Το δεύτερο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, είναι παράλληλα με τα στοχευμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων- εργαζομένων, να προετοιμάσει και πάνω απ’ όλα να ξεκινήσει ένα πειστικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως την Πρωτοχρονιά είχαν πραγματοποιηθεί 41 δίωρες τηλεδιασκέψεις (!) με Ευρωπαίους τεχνοκράτες, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο όχι μόνο το τελικό Σχέδιο, που θα υποβληθεί ως το Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως τα projects που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκριθούν ως χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ξεκινήσουν άμεσα με εθνικούς πόρους.
Πρόκειται για προγράμματα ύψους 2 δισ ευρώ, με «ναυαρχίδα» το νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», τα οποία έχουν ως στόχο να δώσουν την αναγκαία ώθηση στη μηχανή της οικονομίας τους πρώτους, δύσκολους έξι μήνες του 2021, με την προσδοκία ότι το δεύτερο μισό του χρόνου θα επιβεβαιωθούν οι παραδοχές που μπορούν να οδηγήσουν τελικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 9 δισ ευρώ.