Στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και «στρώνουν» το έδαφος για τους επικεφαλής, οι οποίοι αναμένονται στις 15 του μήνα. Όπως αναφέρουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, δύο είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την 11η αξιολόγηση: η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού και η η ρύθμιση που επιθυμεί να φέρει η ελληνική πλευρά κυρίως για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» στην πανδημία.
Στο πεδίο του νέου Πτωχευτικού και ειδικά ως προς τη διαδικασία του Εξωδικαστικού, που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών ως και σε 240 δόσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πάνω από 32.000 τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αρχίσει να «χτίζουν» την αίτηση προς ρύθμιση. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι στα μέσα του μήνα θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το προφίλ αυτών των οφειλετών, ενώ ήδη 120 οφειλέτες έχουν εκκινήσει τη διαδικασία της πτώχευσης.
Προκειμένου να κυλήσει, μάλιστα, ομαλά η εφαρμογή των νέων διατάξεων και με δεδομένο το τεράστιο ενδιαφέρον από επαγγελματικούς και κλαδικούς φορείς, πραγματοποιούνται συνεχώς ενημερωτικά σεμινάρια σε ακροατήριο 2.000- 3.000 λογιστών, συμβούλων, δικηγόρων, μελών Επιμελητηρίων.
«Αγκάθι» παραμένει η σύσταση του νέου Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί ως αμορτισέρ για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα πτωχεύουν, καθώς θα αγοράζει την κύρια κατοικία και θα την εκμισθώνει σε αυτά τα νοικοκυριά με επιδότηση, αποτρέποντας έτσι την έξωση. Αν και το πλαίσιο της πτώχευσης για τα φυσικά πρόσωπα έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, ο διαγωνισμός γι’ αυτόν το Φορέα μόλις ξεκίνησε και σύμφωνα με τις πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις θα έχει καταστεί λειτουργικός μετά το Μάρτιο του 2022. Τι θα γίνει ως τότε με τα ευάλωτα νοικοκυριά;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν φέρει στο τραπέζι προτάσεις με στόχο η προβλεπόμενη επιδότηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά να κατευθύνεται σε αυτές ως τη σύσταση του Φορέα, έτσι ώστε να «παγώνουν» και οι διαδικασίες των πλειστηριασμών. Ωστόσο, οι προτάσεις προσκρούουν ως τώρα στο Κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων.
Όσον αφορά στη ρύθμιση για τα κορωνοχρέη, ο κίνδυνος νέων αναταράξεων στην αγορά λόγω της μετάλλαξης τύπου «Δ», ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς προς τους Θεσμούς, για την ανάγκη ενίσχυσης του υφιστάμενου ειδικού καθεστώτος, που καλύπτει μόνο οφειλές της πρώτης καραντίνας. Κύριος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 ή 72 (από 24- 48 που ισχύει τώρα), καθώς και η διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης, έτσι ώστε να καλύψει όλες τις οφειλές σε εφορίες και ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο.
Δεδηλωμένη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει, επίσης, τη δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης των 100 ή 120 δόσεων, σε όσους την έχασαν ελέω πανδημίας. Και στις δύο περιπτώσεις, το βασικό κριτήριο θα είναι οι αποδεδειγμένες απώλειες εισοδημάτων λόγω κορωνοϊού.