Υπερπληθωρισμός, πλήγμα στο ΑΕΠ και απώλεια σημαντικών αγορών ο πρώτος απολογισμός για την ρωσική οικονομία.
Μπορεί ο πρόεδρος Πούτιν και οι υπόλοιποι Ρώσοι αξιωματούχοι να εκφράζουν συχνά- πυκνά τη… συμπάθεια τους προς τους Ευρωπαίους πολίτες για το κακό που τους βρήκε, μετά από έξι «πακέτα» κυρώσεων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι κοιτάνε προς το εσωτερικό της χώρας τους.
Μπαίνοντας στον τέταρτο μήνα πολέμου στην Ουκρανία και μετά από αλλεπάλληλες κυρώσεις, εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι χωρίς τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου (και) προς τη Δύση, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τη Ρωσία. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την ελεύθερη πτώση των πρώτων εβδομάδων, το ρούβλι ισορρόπησε, ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ κι αυτή η ισχυροποίηση- η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας- οδήγησε στη χαλάρωση των περιορισμών συναλλάγματος. Θα ήταν, όμως, άτοπο να υποστηρίξει κανείς ότι η ρωσική οικονομία απλώς… γρατζουνίστηκε.
Σύμφωνα με το ειδικό, ενημερωτικό δελτίο από το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 17,5%, υποχωρώντας ταχύτερα από τις προβλέψεις Απριλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Παρά ταύτα φαίνεται ότι είναι το βασικό πρόβλημα, καθώς «ροκανίζει» την αγοραστική δύναμη των Ρώσων.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.