Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου, «καρφιά» από ΗΠΑ - «Εκτοξεύτηκε» το φυσικό αέριο - iefimerida.gr

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου, «καρφιά» από ΗΠΑ - «Εκτοξεύτηκε» το φυσικό αέριο

Ο ήλιος δύει πίσω από μια αντλία πετρελαίου
Ο ήλιος δύει πίσω από μια αντλία πετρελαίου / associated press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν χθες Δευτέρα μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Η τιμή του αργού πετρελαίου πήρε αύξηση μετά την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή από τον Οκτώβριο, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση της παραγωγής εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τις δραστικές περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και των 10 συμμάχων τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία) συμφώνησαν χθες να μειώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή 100.000 λιγότερα βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός με έδρα τη Βιέννη.

Ο ΟΠΕΚ+, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες διαβουλεύσεις πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου, «για να ανταποκριθεί, εάν χρειαστεί, στις εξελίξεις της αγοράς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, πολύ μακριά από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου (σχεδόν 140 δολάρια το βαρέλι).

Αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ

Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, την οποία η αγορά περίμενε, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε ανοδικά επίπεδα χθες Δευτέρα (5/9), εν αντιθέσει με το κλίμα που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή (2/9) η τιμή του πετρελαίου τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του brent κινούνταν όλο και πιο κοντά στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης (4/8) το brent είχε κινηθεί κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (crude oil) είχε κινηθεί γύρω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ+, οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο μετά τις 21:00 της 5ης Σεπτεμβρίου, η τιμή του brent έπαιρνε αύξηση 1,96%, στα 94,847 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχα του crude oil η ποσοστιαία αύξηση έφτανε το 1,99%, στα 88,595 δολάρια το βαρέλι.

«Καρφιά» από ΗΠΑ - «Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση»

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην αγορά.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση, ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιράν: Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Οουτζί, δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο από τη χώρα του.

Ακόμη, επισήμανε πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμβάλει στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SHANA.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), κατά την οποία αποφασίστηκε μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου (της τάξης των 100.000 βαρελιών ημερησίως, από τον Οκτώβριο), ο Ιρανός υπουργός σημείωσε ότι οι παρούσες συνθήκες στην αγορά χρήζουν «προσεκτικής εξέτασης». Συμπλήρωσε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της πετρελαϊκής συμμαχίας είναι προς όφελος των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας στην προμήθεια πετρελαίου και παραγώγων του ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο, αποφεύγοντας την πολιτική εκμετάλλευση της ενέργειας», ανέφερε ακόμη ο Οουτζί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ