Ο Τουρισμός «ζεσταίνει» τις μηχανές του: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση - iefimerida.gr

Ο Τουρισμός «ζεσταίνει» τις μηχανές του: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση

Καλοκαίρι στη Σαντορίνη
Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα πέσουν στην ελληνική αγορά κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, αν και οι πιο αισιόδοξοι «βλέπουν» ως και τα 18 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα το 2019. 

Παρά το «μούδιασμα» που προκάλεσε η «Ομικρον» και το «φρενάρισμα» σε κρατήσεις και προκρατήσεις, κοινή είναι η πεποίθηση ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών σε όλη την Ευρώπη, θα επιτρέψει το «άνοιγμα» της σεζόν νωρίτερα από ποτέ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ενισχύει κατά πολύ την αισιοδοξία -Ποιοι αριθμοί «εκτοξεύθηκαν»

Τα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας ενίσχυσαν αυτήν την αισιοδοξία, καθώς ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών τον Ιανουάριο ανήλθε στους 1.249.387, παρουσιάζοντας άνοδο 223,6% σε σχέση με πέρσι, ενώ όσον αφορά στις πτήσεις παρουσίασαν άνοδο 70,1%. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στις αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό είχαμε  άνοδο 350,5%! Αν και αυτή η κινητικότητα στα αεροδρόμια αντιστοιχεί περίπου στο 60% του 2019, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν ότι τον Ιανουάριο οι περισσότερες βασικές αγορές για την Ελλάδα είχαν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις εκτός συνόρων, οι οποίες όπως αποδεικνύεται δεν ανέκοψαν το ρεύμα (και) προς την Ελλάδα.  

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων και αφιερωμάτων για τους ελληνικούς προορισμούς σε γνωστούς τουριστικούς οδηγούς. Σε ένα τέτοιο εκτενές φωτορεπορτάζ, το γνωστό Conde Nast Traveller εκθειάζει τη μοναδική ομορφιά της Σαντορίνης, προβάλλοντας παράλληλα τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού με θέα το περιβόητο ηλιοβασίλεμα.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τόνωση για τις τοπικές κοινωνίες

Τονωτική θα είναι η «ένεση» στις τοπικές οικονομίες κι από την αναθέρμανση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενδεικτικά, η Airbnb ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι κρατήσεις θα επανέλθουν στα επίπεδα προ πανδημίας για πρώτη φορά το τρέχον τρίμηνο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την «Ομικρον» εξαλείφθηκαν γρήγορα και οι άνθρωποι θα αισθάνονται πιο άνετα να ταξιδεύουν. Αντίστοιχες προβλέψεις έκανε και η Expedia Group. Σύμφωνα με το BNBnews, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Expedia Group, Peter Kern, έδειξαν σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, οι κρατήσεις του Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά 4%, του Νοεμβρίου κατά 5% και του Δεκεμβρίου κατά 27%. Όσο για τον Ιανουάριο, ενώ σημείωσε πτώση 11%, οι τάσεις βελτιώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και μάλιστα οι τελευταίες εβδομάδες κινήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Τα αιτήματα των ξενοδόχων

Οι ξενοδόχοι ζητούν, πάντως, να μπουν κανόνες στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε επιστολή, που έχει στείλει στα συναρμόδια υπουργεία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, επισημαίνει πως η «οικονομία του διαμοιρασμού» καμία σχέση δεν έχει με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα φιλοξενίας που ασκείται στη χώρα μας εντελώς ανεξέλεγκτα από φυσικά πρόσωπα (Έλληνες και αλλοδαπούς) και εταιρείες, που εκμεταλλεύονται εκατοντάδες διαμερίσματα, τα οποία εκμισθώνουν 365 ημέρες το χρόνο και «διαμοιράζουν» τα χρήματα, χωρίς κανένα όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο και την απασχόληση. 

Νέος «πονοκέφαλος» η ουκρανική κρίση

Την ίδια ώρα η ουκρανική κρίση προσθέτει έναν ακόμα «πονοκέφαλο». Κατ' αρχάς, οι άνθρωποι του Τουρισμού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνουν την άμεση ζημιά από τους Ουκρανούς και Ρώσους που προφανώς έχουν άλλα στο μυαλό τους από το να ταξιδέψουν. Πέρσι, πάνω από 111 χιλιάδες Ρώσοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα, «αφήνοντας» περί τα 108 εκατ. Ευρώ, ενώ το 2019, είχαν ξεπεράσει τις 570 χιλιάδες «αφήνοντας» περί τα 430 εκατ. Ευρώ. Χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρ. Τάσιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση σημείωσε ότι το 2019 επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική 50.000 Ουκρανοί τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα τόσο με πτήσεις, όσο και οδικώς. Την ίδια χρονιά η Χαλκιδική υποδέχτηκε 75.000 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες. 

Πέρα, όμως, από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προβληματίζει το ενδεχόμενο μια πολεμική σύρραξη ή μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή, να αποθαρρύνει πολίτες από την Κεντρική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ να ταξιδέψουν ως τη χώρα μας.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ