Ως παιχνίδι με τη φωτιά περιγράφουν διεθνή ΜΜΕ τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο για την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.
Τα “mini-Bots” του Σαλβίνι ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν
Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα. Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit. «Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ. Και όπως σημειώνει, εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, προσκρούοντας στις αντιδράσεις των πιστωτών -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο. «Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο Σαλβίνι έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας -τρίτης μεγαλύτερης στην ευρωζώνη.
Η αλήθεια είναι, λένε οικονομικοί αναλυτές, ότι δεν είναι σίγουρο κατά πόσον ο Σαλβίνι θα βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τον στηρίξει στο σχέδιο για τη διάδοση των “mini-Bots”. Σημειώνουν, όμως, ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2018 η Λέγκα απέσπασε 17,4%, ποσοστό που κατάφερε να διπλασιάσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές με 34,3%. Κι όπως λένε, ο Σαλβίνι θα μπορούσε να πιέσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν είδει δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ιταλίας από τις Βρυξέλλες. Και η απειλή και μόνον ενός παράλληλου νομίσματος σε μια χώρα που χρωστά πάνω από 2,3 τρισ ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης. Μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, κατηγόρησαν στις κυριακάτικες εκδόσεις τους τον Σαλβίνι ότι έχει ένα κρυφό plan B για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Κι αν ισχύει αυτό», έγραψε η Repubblica, τότε είναι υποχρέωσή του «να το πει ανοικτά στη Βουλή και τον ιταλικό λαό»...