Κοινωνικό μέρισμα: Διανέμεται σε 953.000 μέλη 250.000 οικογενειών- Αυτοί δικαιούνται τα 700 ευρώ - iefimerida.gr

Κοινωνικό μέρισμα: Διανέμεται σε 953.000 μέλη 250.000 οικογενειών- Αυτοί δικαιούνται τα 700 ευρώ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας στο Μαξίμου
Η απόφαση της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι και πόσοι το δικαιούνται- Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το φετινό κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας που ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη.

Πρόκειται για το κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους και το οποίο προέκυψε από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την απόφαση της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα σε μορφή PDF

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά σε 175 εκατομμύρια ευρώ και όπως δήλωσε ο Χ. Σταικούρας «τις τελευταίες μέρες βρέθηκε το ποσό για να ωφεληθούν ακόμη 50.000 οικογένειες». Σημειώνεται ότι οι αρχικοί υπολογισμοί αφορούσαν περίπου 200.000 δικαιούχους.

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα

Οι τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά
  • Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.
  • Οικογένειες με τους δυο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

   Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

  • Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις
  • Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «τις τελευταίες μέρες βρήκαμε το ποσό για να ωφεληθούν ακόμα 50.000 συμπολίτες μας. Αυτοί θα πρέπει τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είτε εξωτερικό αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών να μην υπερβαίνει τις 20.000 €».

Ο υπ. Οικονομικών σημείωσε δε πως «η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αλλά και συνολική διανομή του υπέρ πλεονάσματος δεν υποκαθιστά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αλλά υποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία νοιάζεται για τους πολλούς και εργάζεται με τους πολλούς και για τους πολλούς».

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τη διανομή πριν από τα Χριστούγεννα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταϊκούρας: Στόχος μας να επαναφέρουμε εκεί που πρέπει τη μεσαία τάξη

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να ανορθώσουμε και να επαναφέρουμε τη μεσαία τάξη εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης «μόλις δημιουργηθεί, με ασφάλεια, δημοσιονομικός χώρος, να προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κατά προτεραιότητα. Μέχρι να καταργηθεί».

   Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν δραματική συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, την περίοδο της κρίσης, ιδίως την περίοδο 2014-2017.

   «Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχε δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ. Οι μηδενικές δηλώσεις, την περίοδο 2014-2017, αυξήθηκαν κατά 14%, ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ παρουσίασαν πτώση έως 12%», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο «το συνολικό δηλωθέν εισόδημα συρρικνώθηκε, για φορολογούμενους με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ, κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε, στα χαμηλά κλιμάκια 1-20.000 ευρώ, κατά 1,3 δισ. ευρώ».

Οι επιπτώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα εισοδήματα

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη φορολογία επί ΣΥΡΙΖΑ και στις επιπτώσεις της στα εισοδήματα. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε, κατά μέσο όρο, πρόσθετο φόρο από 200 έως 830 ευρώ σε κάθε οικογένεια με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ. Ενώ την ίδια στιγμή, η μέση φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 18%. Την περίοδο 2014-2017, το καθαρό ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα για νοικοκυριά έως 20.000 ευρώ μειώθηκε κατά 235 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα η αντίστοιχη μείωση ανήλθε στα 530 ευρώ! Το κενό ΦΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυξήθηκε από το 27% το 2014 στο 34% το 2017. Δηλαδή η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ αυξήθηκε, επί ΣΥΡΙΖΑ, κατά 26%!», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερφορολόγησε χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, κάτι που οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελαφρύνσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

   Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συνδυαστικά, αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 23%, στα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και στα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

   «Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεσμευόμαστε ότι μόλις δημιουργηθεί, με ασφάλεια, δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρήσουμε και στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κατά προτεραιότητα. Μέχρι να την καταργήσουμε. Ώστε, σταδιακά, να δούμε τη μεσαία τάξη να επιστρέφει εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι, και όχι εκεί που σήμερα είναι», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει η κυβέρνηση και με την διανομή του υπερπλεονάσματος, που δημιουργήθηκε το 2ο εξάμηνο του 2019.

   Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και στις κατηγορίες που εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πού τοποθετεί η κυβέρνηση τη μεσαία τάξη.

   «Τα άκρα της μεσαίας τάξης, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, διαχρονικά και ανά χώρα μεταβάλλονται. Για την Ελλάδα, μέχρι σήμερα, και σε καμία φάση, δεν έχουν οριστεί τα σχετικά άκρα. Όποιος το κάνει, βάζοντας όρια, αυθαιρετεί. Μόνον ο ΟΟΣΑ έχει παρουσιάσει τα όρια της μεσαίας τάξης, με το εισοδηματικό κριτήριο. Αυτό και μόνο ανέφερα σε τοποθέτησή μου. Ουδέποτε δήλωσα ότι αυτά τα όρια τα αποδέχεται το υπουργείο και ο υπουργός Οικονομικών. Η στρεψόδικη χρησιμοποίηση των στοιχείων του ΟΟΣΑ, από ορισμένες πλευρές, δεν υπηρετεί την αλήθεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταϊκούρας: Αναπτυξιακή διάσταση το φορολογικό νομοσχέδιο

   «Το φορολογικό νομοσχέδιο, απολύτως συνεπές προς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι στόχοι είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και η τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

   Ο υπουργός επισήμανε ότι το νομοσχέδιο κινείται πάνω σε 10 άξονες που συνιστούν ολοκληρωμένο συνεκτικό νομοθετικό πόνημα.

   «Το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκει και επιτυγχάνει την ενίσχυση της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, την ελάφρυνση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης -όχι με μείωση του αφορολόγητου όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση- αλλά με χτύπημα της φοροδιαφυγής, ως στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, και την υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο ανήκει και η μεσαία τάξη», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο, αλλά πολιτικές για όλους τους πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ