Όταν ο Μάριο Ντράγκι χρειάστηκε κάποιον στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης προ δεκαετίας να πείσει τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την ανάγκη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, του έστειλε τον παλιό του συνεργάτη από την κεντρική τράπεζα της χώρας, Ντανιέλε Φράνκο.
Και τώρα, που ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ ανέλαβε και επίσημα τα νέα του καθήκοντα με στόχο την ανάταξη της οικονομίας της χώρας μεσούσης της πανδημίας, στράφηκε ξανά στον 67χρονο Φράνκο για βοήθεια, αναθέτοντάς του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. «Ο Ντράγκι εμπιστεύεται πολύ τον Φράνκο», λέει στο Bloomberg, ο ιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης πολιτικών κινδύνων Policy Sonar, Φραντσέσκο Γκαλιέτι. «Γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα στο τεράστιο αυτό υπουργείο. Είναι μετριοπαθής, αλλά μπορεί να κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή και να εξασφαλίσει το σεβασμό των ανώτερων διευθυντικών στελεχών».
Η σχέση του νέου «τσάρου» της ιταλικής οικονομίας με τον Ντράγκι κι οι ικανότητές του θα αποτελέσουν κλειδί στη διαχείριση μιας οικονομίας, που έχει πληγεί σφοδρά από την υγειονομική κρίση με το δημόσιο χρέος να πλησιάζει το 160% του ΑΕΠ και την ανάπτυξη να σκοντάφτει στα συνεχή lockdown και τους βραδείς ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα. Με το έργο του θα βοηθήσει τον Ντράγκι να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ότι δεν έπεσαν έξω όταν αποφάσισαν να προσφέρουν στη Ρώμη 209 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το who is who του υπουργού Οικονομικών του Ντράγκι
Ο Φράνκο είναι γνωστός για τη διακριτικότητά του, όπως και ο Ντράγκι. Γεννήθηκε κοντά στο Μπελούνο στις ιταλικές Άλπεις, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα κι πήρε μάστερ στην Οικονομία από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης στην Αγγλία. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Τράπεζα της Ιταλίας το 1979 για να φθάσει πέρυσι στο αξίωμα του αναπληρωτή διευθυντή, ενώ επί των ημερών του Ντράγκι ήταν επικεφαλής του τμήματος δομικής οικονομικής ανάλυσης. Το 2011, λίγους μήνες μετά τη μετακίνηση του Ντράγκι στην ΕΚΤ η Ιταλία δέχθηκε πιέσεις από τους επενδυτές να ανατάξει την οικονομία της. Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράσει ιταλικά κρατικά ομόλογα για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, αλλά συνέταξε επιστολή προς τον Μπερλουσκόνι απαιτώντας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ντράγκι έστειλε τότε τον Φράνκο να εξηγήσει το περιεχόμενο της επιστολής σε υπουργό του Μπερλουσκόνι και να τον πείσει ότι το πικρό φάρμακο ήταν αναγκαίο για να αναρρώσει ο «Ιταλός ασθενής».
Ωστόσο, ο Φράνκο, είναι ευρύτερα γνωστός στην Ιταλία επειδή ως κρατικός ελεγκτής δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του σε «σπάταλους» πολιτικούς της χώρας, όπως όταν αρνήθηκε επί μέρες να υπογράψει το σχέδιο προϋπολογισμού της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, επειδή δεν ανέφερε τις πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών που ήθελε να εφαρμόσει ή προ διετίας, όταν το επανέλαβε στη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Κόντε και δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τους Πεντάστερους επειδή δεν ενέκρινε τα σχέδιά τους για κατώτερο εγγυημένο εισόδημα των πολιτών.
Η κόντρα αυτή επικύρωσε τη φήμη του Φράνκο ως ακέραιου δημόσιου λειτουργού. Άτομα του περιβάλλοντός του λένε ότι ο Φράνκο αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας προτιμώντας η προσοχή να εστιάζεται στους οργανισμούς ή τους θεσμούς όπου εργάζεται. Ο διορισμός του στο υπουργείο Οικονομικών συνιστά μια νίκη για τον Ντράγκι, που χρειάστηκε να προβεί σε συμβιβασμούς με κόμματα απ’ όλο το πολιτικό φάσμα για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο, που απέσπασε θετικά πρώτα σχόλια από τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ένα μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών που συγκρότησαν προσεκτικά ο Ντράγκι κι ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική ισορροπία και η κυβερνησιμότητα.
Οι τεράστιες προκλήσεις του Φράνκο
Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληρονομήσει μια οικονομία που συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 8,9% και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 3,5% φέτος, ενώ τα ταμεία έχουν επιβαρυνθεί από τα πλέον των 130 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για τη στήριξη πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων και οικογενειών – ποσό που ίσως αυξηθεί καθώς συνεχίζονται τα lockdown. Μέχρι στιγμής η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και διαχειρίσιμο το χρέος, ενώ οι αγορές χαιρέτισαν τον διορισμό του Ντράγκι στην πρωθυπουργία με το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων να πλησιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε και πλέον χρόνια.
Ο Φράνκο κι ο Ντράγκι καλούνται τώρα να επωφεληθούν απ’ αυτό το ευνοϊκό κλίμα για να περάσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χρησιμποιήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε έργα που θα δώσουν ώθηση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλά για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρραγές μέτωπο και να αντιταχθούν στις πολιτικές πιέσεις διαφόρων κομμάτων για διάθεση χρημάτων σε μικρά πρότζεκτ. «Ο Ντράγκι κι ο Φράνκο θα πρέπει να πείσουν την ΕΕ ότι μπορούν να φτιάξουν ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις κύριες αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας και να εξασφαλίσουν τη συνεργασία ενός λίαν ετερογενούς κοινοβουλίου», λέει η οικονομολόγος και λέκτορας του Πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης, Ροζαμαρία Μπιτέτι. Και σημειώνει με νόημα: «Το πρώτο φαίνεται ευκολότερο απ’ το δεύτερο»…
- Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr