Ο δρ. Σερχάτ Κοκσάλ, είναι ο νέος πρόεδρος της διακρατικής Παρευξείνιας Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος της διακρατικής Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) ανέλαβε στις 16 Ιουλίου και για περίοδο τεσσάρων χρόνων, ο δρ Σερχάτ Κοκσάλ (Serhat Köksal), ο οποίος υπηρέτησε για επτά χρόνια ως επικεφαλής ελεγκτής στο Τουρκικό Ελεγκτικό Συνέδριο, προτού γίνει αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.
Σε συνέχεια της σχετικής υποψηφιότητας που υπεβλήθη από την Τουρκία, ο Δρ. Κοκσάλ εξελέγη ομόφωνα σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών της Τράπεζας και αντικαθιστά τον Ρώσο οικονομολόγο Ντμίτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin), ο οποίος ήταν επικεφαλής της Τράπεζας από τον Ιούλιο του 2018.
Το βιογραφικό του επικεφαλής της Παρευξείνιας Τράπεζας
Ο δρ. Κοκσάλ, 40 ετών, γεννήθηκε στην Τουρκία και ξεκίνησε την καριέρα του ως εμπειρογνώμονας στο Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Το 2017 εντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και έγινε διευθυντής του Τμήματος τον Αύγουστο του 2020. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Δρ. Κοκσάλ συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση και επίβλεψη δημόσιων και ζωτικής σημασίας έργων υποδομής στην Τουρκία (νοσοκομεία, αυτοκινητόδρομοι, ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί).
«Είναι τιμή μου που μού ανατέθηκε η μεγάλη ευθύνη να ηγούμαι της Παρευξείνιας Τράπεζας, σε μια εποχή έντονων προκλήσεων για ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι καλύτερες μέρες της περιοχής είναι μπροστά και είναι συλλογική μας ευθύνη να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να πραγματοποιήσουμε στοχευμένες επενδύσεις σε ολόκληρη την περιοχή και να συμβάλουμε στο όραμα των μετόχων μας για αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Σερχάτ Κοκσάλ.
H Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.