Νέο ράλι του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, τι συνέβη και ανέβηκαν ξανά -«Καίνε» οι λογαριασμοί - iefimerida.gr

Νέο ράλι του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, τι συνέβη και ανέβηκαν ξανά -«Καίνε» οι λογαριασμοί

αγορα ψωνια
Στην αγορα, φωτογραφία EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Αν πάρω άλλον έναν τέτοιο λογαριασμό θα το κλείσω», δηλώνουν μεταξύ τους ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί, οι οποίοι έμειναν εμβρόντητοι, όταν άνοιξαν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με καταναλώσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Δυσθεώρητες οι παραπάνω χρεώσεις στις επιχειρήσεις

Η πρωτοφανής αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ως αποτέλεσμα κυρίως του πενταπλασιασμού (!!!) της τιμής του φυσικού αερίου από την αρχή της χρονιάς, έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι μέχρι το καλοκαίρι έβλεπαν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την «επόμενη ημέρα». Οι νέοι λογαριασμοί, ανάλογα με το μέγεθος και τον κλάδο της επιχείρησης, μπορεί να «κρύβουν» 500, 800 ή και 2.500 ευρώ παραπάνω χρεώσεις, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς. Το «πάγωμα» για πέντε μήνες των χρεώσεων ΥΚΩ αναμφίβολα είναι μια «ανάσα», ωστόσο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης. Ήδη, από το οικονομικό επιτελείο δηλώνουν έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα ή «σκαρφαλώσουν» πιο πάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μία τρέλα...»

Για σήμερα, η τιμή εκκαθάρισης της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει υπολογιστεί στα 276,47 ευρώ/ MWh, που είναι και η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, η οποία επίσης βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς αυξήσεις στην ενέργεια. «Είναι μια τρέλα» λένε άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα παζάρια και τα γεωπολιτικά παιχνίδια, που γίνονται στην πλάτη τους.

Η ρίζα του προβλήματος...

Μια ματιά στα στοιχεία του ενεργειακού μίγματος, που οδηγεί σε αυτήν την τιμή ρεύματος, επιβεβαιώνει τη ρίζα του προβλήματος. Σχεδόν το 50% προέρχεται από την παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσο πιο ψηλά είναι η τιμή του, τόσο πιέζεται και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο 48ωρο προσγείωσε ανώμαλα στην πραγματικότητα όσους πίστευαν ότι ο συναγερμός έχει λήξει μετά τις «οδηγίες» Πούτιν για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το μπλόκο στην αδειοδότηση του Nord Stream 2 έδωσε το σύνθημα στην ούτως ή άλλως νευρική αγορά και ακολούθησε ένα ράλι ανάλογο με αυτό της 5ης Οκτωβρίου, όταν η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε ως τα 161 ευρώ. Αυτήν τη φορά μπορεί η τιμή να μην έφτασε εκεί, αλλά έσπασε το φράγμα των 100 ευρώ και παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα. Πλέον, όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει όταν εφορμήσει ο Χειμώνας και η ζήτηση για φυσικό αέριο ανέβει κατακόρυφα.

Αδιέξοδο

Στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα μοιραία έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο η συζήτηση για το αν θα πρέπει να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση την ερχόμενη Άνοιξη. Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες -και όχι μόνο- επιμένουν ότι αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι μονόδρομος για φτηνή ενέργεια. Δεν υπάρχει, πάντως, σαφής απάντηση για τις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας που δημιουργούνται ήδη στο δύσκολο στάδιο της μετάβασης. Από την άλλη, το γεγονός ότι οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έχουν... «πετάξει» στα 67 ευρώ, δηλαδή σε διπλάσια τιμή από την αρχή του χρόνου, καθιστά απαγορευτική και τη σκέψη ακόμα για χρησιμοποίηση του «βρώμικου» λιγνίτη ή του επίσης πανάκριβου πετρελαίου.

Το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 Δεκεμβρίου, οπότε και οι Αρχηγοί δεν θα μπορούν, πλέον, να πετάξουν το μπαλάκι στις υπηρεσίες της Κομισιόν για τεχνική επεξεργασία των δεδομένων, αφού τα νούμερα μιλάνε μόνα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «τέλεια καταιγίδα»

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι δυστυχώς δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος που τους προκαλεί ασφυξία. Το ράλι τιμών στις πρώτες ύλες μπορεί να έχει φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, σπορέλαια, καφές, ζάχαρη κινούνται ανοδικά, χωρίς διάθεση υποχώρησης, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος των μεταφορικών αλλά και της συσκευασίας (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό), βρίσκεται μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ