Το πετρέλαιο υποχωρεί εκ νέου την Πέμπτη, καθώς η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων ενίσχυσε το κλίμα της αγοράς σχετικά με την ασθενέστερη ζήτηση και τις σταθερές προμήθειες.
Το West Texas Intermediate υποχωρεί 0,35% στα 76,39 δολάρια το βαρέλι μετά από απώλειες 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ διαπραγματεύεται στα 80,95 δολάρια σημειώνοντας πτώση 0,28% στις 13:00 ώρα Ελλάδος.
Τα αμερικανικά αποθέματα
Τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενεργειακών πληροφοριών την Τετάρτη επιβεβαίωσαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο βασικό κόμβο στο Cushing της Οκλαχόμα, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Η έκθεση της EIA έθεσε σε κίνηση την επανάληψη της αδυναμίας που ταλαιπώρησε την αγορά πρόσφατα, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη άρχισαν να χαλαρώνουν», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ΟΠΕΚ
Η διαπραγμάτευση του αργού έχει επηρεαστεί από αντικρουόμενα μηνύματα, με τις τιμές να βυθίζονται σε χαμηλό τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα πριν σημειώσουν μια μέτρια ανάκαμψη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε την Τρίτη ότι η αύξηση της παραγωγής σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα είναι τόσο σφιχτές όσο αναμενόταν αυτό το τρίμηνο. Και ενώ ο ΟΠΕΚ τη Δευτέρα τόνισε τις ισχυρές τάσεις της ζήτησης, οι έμποροι αναμένουν ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ομίλου, η Σαουδική Αραβία, θα παρατείνει τη μείωση της προσφοράς.
Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ έδειξαν κάποια ασάφεια, με μια μείωση των αποθεμάτων προϊόντων να σηματοδοτεί ισχυρότερη ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών, η οποία ενδεχομένως να ενίσχυε επίσης την κατανάλωση αργού. Επιπλέον, η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε, αν και παραμένει κάτω από τον πενταετή εποχικό μέσο όρο.
Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η αναζωπύρωση των ροών από τη Βενεζουέλα μετά τη χαλάρωση των αμερικανικών περιορισμών θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση τυχόν απωλειών στην προσφορά, με την Vitol Group να μισθώνει ένα υπερδεξαμενόπλοιο για να φορτώσει πετρέλαιο από το λατινοαμερικάνικο έθνος.