Στην εκπόνηση εξι (6) νέων εθελοντικών, φιλοπεριβαλλοντικών, συστημάτων πιστοποίησης και των αντίστοιχων σημάτων τους προχωρά ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, με βασικό γνώμονα τις απαιτήσεις και επιθυμίες των σύγχρονων καταναλωτών.
Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν σχολιάζοντας τα νέα πρότυπα δήλωσε: «η πολύ πλούσια βιοποικιλότητα, η μοναδική παράδοση και οι μικρές παραγωγές που συνεπάγεται ο περιορισμένος κλήρος, επιβάλλουν τη στρατηγική στροφή προς την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία ως μονόδρομο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, έχει δημιουργήσει έξι νέα πρότυπα ποιότητας, που εντάσσονται στη σειρά «ΑGRO» του Οργανισμού και θα παρουσιαστούν στο κοινό το επόμενο διάστημα. Οι προδιαγραφές των νέων προτύπων είναι σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες της αγοράς.
Συγκεκριμένα, με το πρότυπο «AGRO 8» θα πιστοποιούνται τα χοιρινά κρέατα που δεν περιέχουν αντιβιοτικά ή ορμόνες και προέρχονται από ζώα που έχουν εκτραφεί-σφαγεί με ορθές μεθόδους. Το «AGRO 9» θα πιστοποιεί τα προϊόντα που παράγονται σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 εφαρμόζοντας μόνο φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους. Το «AGRO 10» αναφέρεται στην πιστοποίηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, με στόχο να αναδειχθούν η παράδοση, ιστορία και γαστρονομία του εκάστοτε τόπου παραγωγής. Το «AGRO 11» αφορά τα κρεατοσκευάσματα (π.χ. αλλαντικά) που προέρχονται από πιστοποιημένα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, ενώ στο «AGRO 12» συμπεριλαμβάνονται τα πιστοποιημένα ψάρια λιμνοθάλασσας και ιχθυοκαλλιέργειας με εστίαση σε κανόνες για την αλίευση, την τυποποίηση, τη συσκευασία, την ιχνηλασιμότητα, την ποιότητα των ιχθυοτροφών, τις συνθήκες εκτροφής των ψαριών, την υγιεινή και ασφάλεια και τη διατήρηση της ποιότητάς των προϊόντων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
Τέλος, το «AGRO 2-5», που εντάσσεται στην ήδη επιτυχημένη σειρά των προτύπων «AGRO 2» του Οργανισμού, αφορά την πιστοποίηση της ποιότητας των τελικών προϊόντων-τροφίμων, προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα ελληνικά τρόφιμα, στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Είμαι σίγουρος ότι η αγορά και οι καταναλωτές θα εμπιστευτούν τα νέα αυτά σήματα, ενισχύοντας στην πράξη τη στροφή προς τα ποιοτικότερα και υγιεινότερα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα».