Μπορεί το Κράτος, οι τοπικές Αρχές, οι ξενοδόχοι και οι φορείς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, να βρίσκονται προ πολλού στα... χαρακώματα, αυτό ουδόλως απασχολεί όμως, όσους προγραμματίζουν ή θέλουν να προγραμματίσουν τις εξορμήσεις τους για τους επόμενους μήνες.
Ο Οκτώβριος συνήθως σηματοδοτούσε τη λήξη της θερινής σεζόν, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να «βουτάνε» σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο. Όχι όμως αυτήν τη φορά.
Τον Οκτώβριο η συνολική ζήτηση για μισθώσεις τύπου Airbnb στην Ευρώπη έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ γι’ αυτό το μήνα, όντας αυξημένη κατά 22,8% έναντι του 2021 και 9,6% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, που επεξεργάστηκε το BNB news, αξιοσημείωτο είναι ότι περιορίστηκε η διαφορά στον αριθμό διανυκτερεύσεων μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η προσφορά διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 14,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2021, αν και παρέμεινε 8,9% κάτω από το 2019. Στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο, υπήρχαν 120.000 καταχωρίσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 22% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αλλά μόλις 1% υψηλότερα από το 2019.
Στην δεύτερη θέση η Ελλάδα
Το κρίσιμο ερώτημα είναι, φυσικά, τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, καθώς πυκνώνουν οι αναλύσεις για τις πιθανές επιπτώσεις στον Τουρισμό, από το “ροκάνισμα” των εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη για βραχυχρόνια μίσθωση τον Οκτώβριο, σε ό,τι αφορά μελλοντικές διανυκτερεύσεις. Ειδικότερα η Ελλάδα, είχε τον Οκτώβριο 43,5% περισσότερες μελλοντικές διανυκτερεύσεις έναντι του ίδιου μήνα του 2019. Πρώτη ήταν η Γαλλία, που είχε αύξηση 47,9%. Την τρίτη υψηλότερη αύξηση στις κρατήσεις είχε η Αυστρία (31,7%). Πάντως, αυτή τη στιγμή, η ζήτηση για την Ελλάδα για το χειμώνα είναι χαμηλότερη τόσο σε σύγκριση με πέρυσι (-9%) όσο και με το 2019 (-57%).
Πάνω από τα επίπεδα του 2021 η ζήτηση για κρατήσεις στην Αθήνα
Στην Αθήνα, από την άλλη, η ζήτηση είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2021 για τους επόμενους έξι μήνες, με 70% περισσότερες κρατήσεις για τον Δεκέμβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι και 88% για τον Ιανουάριο, αν και αυτά τα στοιχεία είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Τι ζητούν οι ξενοδόχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Με φόντο τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τουριστικές εισπράξεις στα επίπεδα των 18- 19 δισ. ευρώ και το 2023, οι ξενοδόχοι ζητούν να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες στη λειτουργία της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναδεικνύοντας το θέμα ως ένα από αυτά που επείγουν.
“Ο αθέμιτος ανταγωνισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ένα από αυτά. Δεν γίνεται να μετράμε μόνο τις αφίξεις και να περνάει στα “ψιλά” η ανεξέλεγκτη παραξενοδοχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αναδεικνύεται πλέον μετά και από την τελευταία μελέτη στην πρόσφατη ημερίδα του ΞΕΕ ως μείζον πρόβλημα, όχι των ξενοδόχων αλλά της ίδιας της κοινωνίας”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Grant Thornton, η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό, 15% ετησίως, φτάνοντας φέτος να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, δηλαδή στα 3,4 δισ ευρώ.