ΝΑΤΟ: Μετά τις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες - iefimerida.gr

ΝΑΤΟ: Μετά τις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες

Μαχητικό αεροσκάφος απογειώνεται
Πολύ ψηλά βρίσκεται η Ελλάδα στην λίστα με τις αμυντικές δαπάνες, ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: Intime
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Σύμφωνα τις μετρήσεις του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που το 2018 υπολογίζεται ότι δέσμευσαν το 3,5% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, βρίσκεται η Ελλάδα!

Η χώρα μας έχει, μάλιστα, μια ιδιομορφία: σε σύγκριση με το 2014 οι αμυντικές της δαπάνες υπολογίζονται αυξημένες στο 2,27% του ΑΕΠ, παρά την πολυετή οικονομική κρίση. Σημειωτέον ότι πάνω από το όριο- οδηγία του 2%, εκτός από τις ΗΠΑ κινούνται μόνο η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λετονία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψηλά η Ελλάδα στην ΕΕ σε αμυντικές δαπάνες

Περνώντας στα τελευταία αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat (2017), διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις αμυντικές της δαπάνες, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ ως ποσοστό επί του συνόλου των δαπανών, προηγείται η Κύπρος με μικρή διαφορά. Συγκεκριμένα, με 4,488 δις ευρώ, η Ελλάδα φέρεται να έχει δαπανήσει το 2,5% του ΑΕΠ της για την Άμυνα κι αυτά τα κονδύλια αντιστοιχούν στο 5,3% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών. Σημειωτέον ότι χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερώνουν το 1,8% και 1,9% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το να εξετάσει κανείς πώς διαμορφώθηκαν αυτές οι δαπάνες στην Ελλάδα τη «μαύρη» περίοδο των Μνημονίων, όταν το ΔΝΤ είχε ζητήσει μεταξύ άλλων το συμμάζεμα των αμυντικών δαπανών, με κλείσιμο στρατοπέδων, με αντικατάσταση των παραμεθόριων επανδρωμένων φυλακίων από κυκλώματα καμερών και με την υιοθέτηση μοντέλου επαγγελματικού στρατού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2009 οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,868 δις ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 3,3% του ΑΕΠ της χώρας και στο 6,1% του συνόλου των δαπανών της. Μπαίνοντας στο τούνελ των Μνημονίων, οι αμυντικές δαπάνες “ψαλιδίστηκαν” κατά περίπου 1,8 δις ευρώ αλλά συγκρατήθηκαν πολύ πάνω από το όριο του ΝΑΤΟ, δηλαδή το 2%. Διατρέχοντας τις πιο σκληρές των περικοπών και των νέων φόρων, διαπιστώνει κανείς ότι οι αμυντικές δαπάνες διατηρήθηκαν πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Eurostat: Πως μοιράστηκαν οι δημόσιες δαπάνες το 2017

Φυσικά δεν μπορεί να μην μπει κανείς στον πειρασμό να κάνει συγκρίσεις με άλλους τομείς δημόσιων δαπανών. Όπως προκύπτει από την τελευταία διαθέσιμη συγκριτική ανάλυση της Eurostat, οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα το 2017 αντιστοιχούσαν στο 47,3% του ΑΕΠ της, εκ των οποίων το 8,3% κάλυψε τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, το 2,5% την Άμυνα, το 2,1% τη Δημόσια Τάξη, το 3,6% οικονομικές υποχρεώσεις, το 5,2% την Υγεία, το 3,9% την Παιδεία, το 19,4% το Κοινωνικό Κράτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ