Ευ. Μυτιληναίος: Οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι συγκλονιστικές -Να αντισταθούμε στις σειρήνες του κρατισμού - iefimerida.gr

Ευ. Μυτιληναίος: Οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι συγκλονιστικές -Να αντισταθούμε στις σειρήνες του κρατισμού

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Θεωρώ ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι συγκλονιστικές για την ελληνική οικονομία, θα επηρεάσουν σημαντικά το παραγωγικό μοντέλο» δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2021 και την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα της ΕΕ με το Ταμείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μυτιληναίος στην συζήτηση με θέμα «Προκλήσεις για την ελληνική οικονομία» αναφέρθηκε αρχικά στο ίδιο το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Ποιος θα φανταζόταν ότι όταν σχεδιάζαμε τους Δελφούς ότι θα έπρεπε να αναβληθεί και για ποιους λόγους» είπε ξεκινώντας.

Αναγνώρισε ότι η παρούσα συγκυρία είναι δύσκολη «με προβλέψεις από 3% ως 12%» κάτι που όπως είπε «δείχνει ότι δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον». «Η αντιπολίτευση λέει να ξοδέψουμε για να προλάβουμε την ύφεση. Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της επιφυλάσσεται. Είμαστε σε σταυροδρόμι» πρόσθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS. Τόνισε δε ότι ο τουρισμός, είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, αλλά όχι το μόνο.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έρθει πολύ συχνά σε δύσκολή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές, ακόμα και στην Ευρώπη. Και άλλοι έχουν το πλεονέκτημα του νομίσματος» περιέγραψε με έμφαση για να προσθέσει: «Εμείς, με νόμισμα Γερμανίας, έχουμε να ανταγωνιστούμε χώρες κι επιχειρήσεις, ενώ ήμασταν σε δεινή θέση» αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, και πρώτα η Γερμανία, υποστηρίζουν ενεργειακά τις επιχειρήσεις τους με φανερούς και αφανείς τρόπους, με πολλούς τρόπους. Είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τον ανταγωνισμό, είναι ένα θέμα που το ξέρουν τα κόμματα, η προηγούμενη κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση, το υπουργείο –όλοι το ξέρουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι μόνο η Γερμανία που βοηθά τις επιχειρήσεις με πάρα πολλούς τρόπους, είναι κι άλλες χώρες, συνέχισε ο κ. Μυτιληναίος εκφράζοντας την ελπίδα του, αυτή η κρίση να είναι μια αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, η εργασία εξαρτάται από την ύπαρξη των επιχειρήσεων, τόνισε. «Ελπίζω με αφορμή τη φοβερή εξέλιξη της πανδημίας να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, να υποστηρίξει τομείς και επιχειρήσεις που πραγματικά προσφέρουν στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε και ζήτησε να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού, όπως είπε, να επικρατήσουν γιατί στην Ελλάδα ο κρατισμός δεν είναι ότι σώζουμε μια πολύ καλή εταιρεία επειδή θέλουμε να έχουμε ένα παγκόσμιο ρόλο, στην Ελλάδα σώζουμε μια εταιρεία για να διορίσουμε μερικούς δικούς μας, σημείωσε επί λέξει ο Ευάγγ. Μυτιληναίος.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο Ευάγγ. Μυτιληναίος διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Gazprom δεν έχει καμία γεωπολιτική διάσταση, είναι καθαρά εμπορική συμφωνία με το μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου στην Ε.Ε.

Για το θέμα του κρατικού παρεμβατισμού, ο Ευαγγ. Μυτιληναίος είπε πως είναι ένα σοβαρό θέμα που επανακάμπτει στις οικονομίες μετά από δεκαετίες, και πρέπει να μας προβληματίσει τι αποτελέσματα θα έχει. Συγχρόνως δε, διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για τη βοήθεια της Ευρωζώνης (Ταμείο Ανάκαμψης κ.ο.κ.), καθώς διαπιστώνει μεγάλες αντιρρήσεις για τούτο και δεν έκρυψε την ανησυχία του, όχι ότι θα ανακληθούν οι προτάσεις, αλλά ότι μπορεί να μειωθεί πολύ η ισχύς της ευρωπαϊκής βοήθειας. «Θέλω να δω τις επιχορηγήσεις και τα χαμηλότοκα ή αρνητικού επιτοκίου δάνεια, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι», συνέστησε επί λέξει ο επιχειρηματίας.

Για το ισχύον ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο, ο Ευάγγ. Μυτιληναίος είπε πως είναι χτισμένο πάνω στον ελληνικό ήλιο και θάλασσα. «Αυτό το μοντέλο ήταν η εύκολη λύση και πρέπει να αλλάξει με πολλούς τρόπους», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας υπογράμμισε ότι είναι από τα μεγαλύτερα της ελληνικής οικονομίας. «Όλα αλλάζουν. Η ίδια η ΔΕΗ αλλάζει, η ΔΕΠΑ πωλείται, οι ιδιωτικοί όμιλοι μεγαλώνουν, ο λιγνίτης αποσύρεται και σχετικά γρήγορα και οι ΑΠΕ είναι το μέλλον, συνδυασμένα με αποθήκευση ενέργειας που σε μεγάλη κλίμακα δεν υπάρχει».

«Η Ελλάδα τι κάνει;» διερωτήθηκε και σημείωσε πως ένα από τα μεγάλα θέματα πρέπει να είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους».

Βενιζέλος: Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει έρευνες στην Αν. Μεσόγειο για οικονομικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση με τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο και συντονιστή τον κ. Αθανάσιο Έλλις, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Προκλήσεις για την ελληνική οικονομία» ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η παρέμβαση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας πρέπει να είναι διπλή. Αφενός σωστική, αφετέρου αναδιαρθρωτική. «Δεν αρκεί η διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Πρέπει να αλλάξει με γρήγορους ρυθμούς το παραγωγικό μοντέλο, ώστε να φύγουμε από την «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και να δώσουμε τη σημασία που πρέπει στη μεταποίηση, την πρωτογενή παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων, τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» είπε.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η υποστήριξη της ΕΕ είναι πολύ σημαντική, οι ανισότητες όμως στο εσωτερικό της ΕΕ και της ευρωζώνης διευρύνονται λόγω της απελευθέρωσης των κρατικών ενισχύσεων. «Συνεπώς πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και ευέλικτα προκριμένου να μη μεγαλώσουν οι ενδοευρωπαϊκές ανισότητες σε βάρος μας. Τα κρίσιμα θέματα είναι δυο, το μέγεθος των κρατικών ενισχύσεων και το ύψος των εποτοκίων δανεισμού . Αν δεν διασφαλισθούν αυτά τα δυο σημεία, η σχετική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων κινδυνεύει να γίνει χειρότερη» προειδοποίησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θέλει να κάνει έρευνες για ορυκτά καύσιμα για επιχειρηματικούς λόγους, αλλά θέλει να κάνει «πολιτικού χαρακτήρα έρευνες» για λόγους πολιτικού και νομικού συμβολισμού. Τέλος, στο ευαίσθητο ζήτημα πώς «δένουν» ενεργειακά και εξωτερική πολιτική, ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε: Ο χρόνος τρέχει, τα δεδομένα αλλάζουν. Τα ορυκτά καύσιμα στο βυθό της Μεσογείου χάνουν τη σημασία τους. Η βιωσιμότητα και η προοπτική των μεγάλων σχεδίων για αγωγούς πρέπει να επανεξετασθούν με βάση τα νέα δεδομένα της ενεργειακής πολιτικής –και επηρεάζει και την εξωτερική πολιτική. Παρατήρησε επίσης ότι στο πρόσφατο ελληνο-ιταλικό σύμφωνο η Ιταλία ενδιαφέρθηκε για την αλιεία, όχι τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε πως γενικά είναι μετριοπαθής, προσεκτική, σοβαρή και υποβοηθητική. «Μακάρι να συνεχισθεί αυτό το κλίμα γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να αποκτήσουμε εθνική στρατηγική αυτοσυνειδησία», υπογράμμισε εξάλλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ