Να ξανασκεφτεί τους δημοσιονομικούς κανόνες καλεί την ΕΕ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, υπό το φως του πολύ υψηλού χρέους κρατών- μελών της Ένωσης στη μετά την πανδημία εποχή.
«Προτείνω απλώς να ξεκινήσουμε από τη νέα πραγματικότητα στην οποία βρίσκονται όλες οι χώρες της ευρωζώνης… Ας σκεφτούμε για νέους κανόνες. Δεν λέω ότι δεν χρειαζόμαστε κανόνες. Λέω απλώς ότι χρειαζόμαστε κανόνες προσαρμοσμένου σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα»«, είπε ο Λεμέρ στη διάρκεια συνέντευξής του στο Παρίσι επισημαίνοντας το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους κρατών της ΕΕ και την ανάγκη να δοθεί ώθηση στις δαπάνες για την ανάκαμψη των οικονομιών, που έχει σαρώσει η πανδημία.
Βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των κρατών μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους και το κρατικό χρέος το 60% του ΑΕΠ. Οι κανόνες αυτοί έχουν τεθεί σε αναστολή προκειμένου τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης με τον Πορτογάλο ΥΠ ΟΙΚ Ζοάο Λεάο να ζητά τον Ιανουάριο παράταση της ευελιξίας και το ερχόμενο έτος και την Κομισιόν να αφήνει την Τετάρτη ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στον πάγο μέχρι το 2023.
Ο Λεμέρ αρνήθηκε να περιγράψει την πρόταση του ως χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών στις δημοσιονομικές δαπάνες. «Δεν μου αρέσει η λέξη αυτή. Αν την εκστομίσεις πέφτεις αμέσως στην κουβέντα για τον τεμπέλη [ευρωπαϊκό] Νότο και τον ενάρετο Βορρά», είπε σημειώνοντας ότι «όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα». Ο Λεμέρ επεσήμανε ακόμη ότι η Γερμανία – που παραδοσιακά αντιστεκόταν στην ιδέα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, είναι τώρα πιο ανοικτή σε μια εξέλιξή τους και αποδέχεται σε κάποιο βαθμό μια βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης.