Ρηξικέλευθες μεθόδους, προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστική, άρα βιώσιμη, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι πρακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, θα λειτουργήσουν ως οδηγός.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το μέτωπο των 120 δόσεων προς την εφορία ενισχύουν την αρχική αίσθηση ότι χρειάζονται περισσότερα κίνητρα για να μπει κάποιος στη ρύθμιση και πολύ περισσότερο για να παραμείνει σε αυτήν. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι από το «βουνό» των οφειλών που ξεπερνάνε τα 104 δισεκ. ευρώ, είναι ζήτημα αν βρίσκεται και παραμένει σε ρύθμιση το 4% από αυτές! Αυτό που εξετάζεται, μεταξύ άλλων, είναι να προσαρμοστούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων οι μέθοδοι που εφαρμόζουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, διευκολύνοντας τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις οφειλές τους.
Εξετάζεται η μέθοδος του balloon
Συγκεκριμένα, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μέθοδος του balloon, όπου σε πρώτη φάση το υπόλοιπο της οφειλής «σπάει» σε δύο κομμάτια. Εν συνεχεία, το ένα κομμάτι «παγώνει» και το δεύτερο «σπάει» σε πολλές δόσεις, έτσι ώστε ο οφειλέτης να μην «πνίγεται» από υψηλές δόσεις, τις οποίες θα πρέπει να εξυπηρετεί παράλληλα με τις τρέχουσες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις του. Φτάνοντας στο τέλος των δόσεων, θα υπάρχει δυνατότητα είτε διαγραφής του «παγωμένου» μέρους, είτε νέου «σπασίματος» σε πολλές δόσεις.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δοθεί κίνητρο υπαγωγής στη ρύθμιση σε πολύ περισσότερους οφειλέτες- φυσικά ή νομικά πρόσωπα- με μεγαλύτερα χρέη στην εφορία, οι οποίοι στην παρούσα φάση προβληματίζονται από το ύψος των μηνιαίων δόσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ως τώρα έχουν επικυρωθεί 170.521 αιτήσεις ρύθμισης για συνολικά χρέη- κεφάλαιο και προσαυξήσεις- 1,478 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις ξεπερνούν οριακά τα 115 εκατ. Ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο εισπρακτικός στόχος που έχει θέσει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, είναι 233 εκατ. Ευρώ, ωστόσο οι Θεσμοί εκτιμούν ότι από τις δίδυμες ρυθμίσεις προκύπτει απώλεια εσόδων, που φτάνει στο 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 1,1 δισ ευρώ.
Για Αύγουστο η ψήφιση του νομοσχεδίου
Οι όποιες βελτιώσεις αποφασιστούν για τις 120 δόσεις, θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα με το πρώτο νομοθέτημα για την οργάνωση του Κράτους. Οι πληροφορίες για το φορολογικό νομοσχέδιο επιμένουν στο ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο και θα περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, δηλαδή:
- την εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ και την υιοθέτηση πιο προοδευτικής κλίμακας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ψηφιστεί από τη Ν.Δ. η διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ
- τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2020
- τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%
- την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση
- τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
- τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δύο φάσεις
- την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος σε ορίζοντα διετίας
- την αναστολή του Φόρου Υπεραξίας και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια
- τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
Ο Ρέγκλινγκ άφησε «παράθυρο» αισιοδοξίας
Το «παράθυρο» που άνοιξε ο Κ. Ρέγκλινγκ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, για ένα διαφορετικό μίγμα φορολογικών μέτρων, που θα μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη, ενισχύει την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι ο σχεδιασμός των φοροελαφρύνσεων δεν θα «κολλήσει» στις Συμπληγάδες των Θεσμών. Σύμφωνα, μάλιστα, με κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται ζήτημα αιφνιδιασμού των Ευρωπαίων, καθώς ο φορολογικός σχεδιασμός είναι γνωστός εδώ και πολύ καιρό.
Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Εurogroup
Παρά ταύτα, τα πρώτα τετ-α-τετ επί ελληνικού εδάφους την επόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist και πολύ περισσότερο οι επίσημες συζητήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου με τους Θεσμούς για την 4η αξιολόγηση, θα δείξουν αν η κατάρτιση του Προϋπολογισμού για το 2020 θα γίνει μετ’ εμποδίων. Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στις εκτιμήσεις τους για «τρύπα» ως 5,5 δισεκ. ευρώ τη διετία 2019- 2020, τότε είναι προφανές ότι η κατάσταση περιπλέκεται...