Περί τα 1,2 δισ ευρώ θα πέσουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού ως το τέλος του έτους, ενώ αν προσθέσει κανείς τις παρεμβάσεις σε ρεύμα- φυσικό αέριο, ο λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 5 δισ ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα και πιθανότατα στο φυσικό αέριο, το οποίο θα στηρίζεται στην παροχή ενισχύσεων σε συνάρτηση με τα επίπεδα κατανάλωσης. Οι τεχνικές δυσκολίες είναι προφανείς, ειδικά όσον αφορά στη μέτρηση και την επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ανά νοικοκυριό στις πολυκατοικίες, ωστόσο αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι τον Οκτώβριο οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα αποτελέσουν παρελθόν.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη, οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτήσουν και τις χρεώσεις για τον Οκτώβριο. Τα δεδομένα από την αγορά έχουν ως εξής:
- Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο κινείται χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου. Όσον αφορά στα προθεσμιακά συμβόλαια του TTF για τον Οκτώβριο, κινούνται γύρω στα 211 ευρώ, με ανοδικές τάσεις- προφανώς λόγω αβεβαιότητας- για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο
- Η τιμή της επόμενης ημέρας του ρεύματος για σήμερα είναι αυξημένη στα 466 ευρώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η μέση τιμή γι’ αυτές τις 16 ημέρες διαμορφώνεται στα 456 ευρώ, που είναι η υψηλότερη μηνιαία από την αρχή της κρίσης
«Πονοκέφαλος» και η διάχυση των ενεργειακών ανατιμήσεων στην αγορά
Πέρα από τον “πονοκέφαλο” του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται για τις δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή τη διάχυση των ενεργειακών ανατιμήσεων στην αγορά.
Στην πραγματικότητα η κρίση των πρώτων υλών, που έφερε τα πρώτα κύματα ανατιμήσεων στα δημητριακά, τα σπορέλαια, τον καφέ, τα κρέατα, έχει “διπλώσει” με τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις αυξήσεις στην Ενέργεια. Κόστος παραγωγής, κόστος πρώτων υλών, κόστος συσκευασίας, κόστος μεταφορών προκάλεσαν και προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις, με συνέπεια η πρόβλεψη για το μέσο ετήσιο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται σε 7,5- 8,5%.
«Πακέτο» 150 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
Οι δείκτες χονδρικής αγροτικών προϊόντων έδειξαν εκρηκτικές αυξήσεις σε δημητριακά (69,9%), οπωροκηπευτικά (13,2%), ελαιόλαδο (10,5%). Κάποιες από αυτές πέρασαν ήδη στους καταναλωτές τον περασμένο μήνα, ωστόσο υπάρχει “ουρά” κυρίως σε όσα νωπά προϊόντα καταλήγουν στη βιομηχανία τροφίμων. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι πιέσεις στο κόστος παραγωγής συνεχίζονται, καθώς πέρα από τις αυξήσεις στην ενέργεια (καύσιμα, ρεύμα) καταγράφεται αύξηση 59,5% στα λιπάσματα, 7,9% στους σπόρους, 27% στις ζωοτροφές. Το νέο “πακέτο” των περίπου 150 εκατ ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, φιλοδοξεί να καλύψει κάποιες από αυτές τις επιβαρύνσεις.
Εν αναμονή της νέας “επιταγής ακρίβειας” για περίπου 2,3 εκατομμύρια “ευάλωτους”, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ήδη το κύμα των Φθινοπωρινών ανατιμήσεων, που “σκάει” υπό δύο μορφές: 1) αυξήσεις στις τελικές τιμές 2) περιορισμός των προσφορών ή και μείωση του όγκου των συσκευασιών συσκευασμένων τροφίμων.
Αν και οι τιμές σε νωπά φρούτα και λαχανικά- όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς- δείχνουν να κινούνται με οριακές διαφορές στα περσινά επίπεδα, σε βασικές κατηγορίες συσκευασμένων τροφίμων οι τιμές είναι “τσιμπημένες” σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ekatanalotis, σε αλλαντικά καταγράφονται αυξήσεις 20- 25 λεπτά, σε ζυμαρικά 4-5 λεπτά, σε κατεψυγμένα κηπευτικά γύρω στα 25 λεπτά, σε σπορέλαια ως και 20 λεπτά, σε μεγάλες συσκευασίες ελαιολάδου υπάρχουν ανατιμήσεις πάνω από 70 λεπτά.