Από σήμερα, όσοι είχαν θέσει το αυτοκίνητο τους ή το δίκυκλο τους σε ακινησία, μπορούν να τα ξαναθέσουν σε κυκλοφορία για όσους μήνες επιθυμούν ως το τέλος του έτους.
Εν όψει Πάσχα, η σχετική διάταξη, που συμπεριλήφθηκε σε τροπολογία- “σκούπα”, χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτη κι όπως κάθε χρόνο χιλιάδες αναμένεται να αξιοποιήσουν αυτό το “παράθυρο” των Τελών Κυκλοφορίας με τον μήνα, ειδικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Η “βουτιά” των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η πτώση των εγχώριων τιμών καυσίμων, αν μη τι άλλο θα λειτουργήσει ως πρόσθετο κίνητρο για όσους μετράνε το κόστος κίνησης των οχημάτων τους.
Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αποκτά, πλέον, μόνιμα χαρακτηριστικά, επιτρέποντας έτσι στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Όπως ορίζει η διάταξη, “ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης, δύναται από την 1η Απριλίου κάθε έτους, να άρει μία φορά ακινησία του οχήματος εντός του ίδιου έτους, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, τα οποία αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας και υπολείπονται έως τη λήξη του έτους”
Έτσι, κάθε χρόνο θα ανοίγει την Πρωταπριλιά το “παράθυρο” για όσους επιθυμούν να κυκλοφορούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το όχημα τους. Αν κάποιος θέλει π.χ. να το κυκλοφορεί από τον Απρίλιο ως και τον Αύγουστο, για να το χρησιμοποιεί στις πασχαλινές ή πρωτομαγιάτικες εξορμήσεις και το καλοκαίρι, θα πληρώνει τα 5/12 των Τελών Κυκλοφορίας.
Μια ακόμα σημαντική παρέμβαση στο σύστημα των Τελών Κυκλοφορίας με τον μήνα είναι ότι εφεξής το όχημα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την παρέλευση περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, στο παραπάνω παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν θα χρειαστεί να το θέσει σε ακινησία στο τέλος Αυγούστου, όπως προβλέπεται τώρα, αλλά το όχημα θα επανέρχεται σε ακινησία αυτομάτως. Στόχος είναι να αποφεύγονται τα πρόστιμα των 10.000 ευρώ στους “ξεχασιάρηδες” οδηγούς.
Σημειωτέον, αν κατά τη διάρκεια της άρσης ακινησίας με αναλογικά τέλη, το όχημα μεταβιβαστεί ή διαγραφεί οριστικά λόγω εξαγωγής, οφείλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αναλογικά τέλη που έχουν καταβληθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί άρση της ακινησίας εντός του ίδιου έτους, δεν επιστρέφονται.
Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν θέσει σε ακινησία το όχημα τους
- Το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών (ψηφιακής ή εκούσιας στη ΔΟΥ/Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Εάν επιθυμείτε να κινήσετε το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχετε ήδη υποβάλλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλλετε το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας
- Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε, για να κάνετε άρση ακινησίας. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
- Δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1/12 για δύο μήνες, αφού υπολείπεται ένας και μόνο μήνας μέχρι το τέλος του έτους.
- Στην περίπτωση κατάθεσης των πινακίδων στην αρμόδια εφορία, δεν μπορεί να γίνει ψηφιακή άρση ακινησίας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στη ΔΟΥ/ Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας
- Με την πινακίδα «Μ», μπορείτε να κυκλοφορήσετε το όχημά σας μέχρι 3 μέρες το χρόνο, εφόσον είναι ασφαλισμένο, με πληρωμή παραβόλου 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Το δικαίωμα χορηγείται μόνο μέχρι δύο φορές εντός του έτους. Δηλαδή το δικαίωμα μπορεί να δοθεί, είτε μία φορά για τρείς συνεχόμενες μέρες, είτε δύο φορές για συνδυασμό 2+1 ημερών ή 1+2 ημερών. Το Μ, χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη ΔΟΥ ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο: για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.