Μέτρα για τη φοροδιαφυγή, διευκολύνσεις για τους συνεπείς, ζητά η Κομισιόν - iefimerida.gr

Μέτρα για τη φοροδιαφυγή, διευκολύνσεις για τους συνεπείς, ζητά η Κομισιόν

european
Φωτογραφία: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Διευκολύνσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους και «μαστίγιο» για τους «πονηρούς», ζητάει από τις Ελληνικές Αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τι ήταν αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες; Τα μάλλον περίεργα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, τα οποία έχουν μπει ούτως ή άλλως στο “μικροσκόπιο” των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Βασική παρατήρηση της Κομισιόν είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο τζίρος των αυτοαπασχολούμενων έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αυξήθηκαν ελάχιστα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στην ΑΑΔΕ έχουν προτεραιοποιήσει προς έλεγχο περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπου οι εκπιπτόμενες δαπάνες μάλλον είναι “φουσκωμένες” σε σχέση με το μέσο όρο των κλάδων.  

«Αυτή η απόκλιση είναι πιθανό να υποδηλώνει σημαντική φοροδιαφυγή και απώλεια δημοσιονομικών εσόδων. Η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την αναθεώρηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος των αυτοαπασχολούμενων και την αυξημένη χρήση των πληροφοριών από τις ηλεκτρονικές πληρωμές», σημειώνει η Κομισιόν, συνδέοντας τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, με το αποτελεσματικότερο κυνήγι των φοροφυγάδων. 

Συνεργασία ΑΑΔΕ με ΥΠΟΙΚ κατά των φαινομένων φοροδιαφυγής

Ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια, διασύνδεση POS- ταμειακών μηχανών- Taxis, αλλά και κίνητρα/αντικίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε επαγγελματικούς κλάδους όπου η παραβατικότητα παραμένει υψηλή, έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών, με την υπενθύμιση από αρμόδια πηγή, ότι η προγραμματισμένη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος- για την οποία έχει ανάψει πράσινο φως και η Κομισιόν- περνάει μέσα από το περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει την “τρύπα” στα έσοδα του ΦΠΑ από το 29,1% των δυνητικών εισπράξεων του 2017, στο 14% το 2021, αλλά παραμένει μακριά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 9%.  

Κομισιόν: «Μαστίγιο» για τους πονηρούς -διευκολύνσεις για τους συνεπείς

Πέρα από το “μαστίγιο” για τους “πονηρούς”, η Κομισιόν ζητά διευκολύνσεις για τους συνεπείς αλλά και όσους επιθυμούν να κάνουν έναρξη εργασιών και “πνίγονται” στην πολυνομία. Η σύσταση είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μαθαίνουν και να υπολογίζουν προκαταβολικά το φόρο που προκύπτει για τη δραστηριότητα τους, ανάλογα με τον εταιρικό τύπο που θα επιλέξουν (advance tax ruling system). Επί της ουσίας, η Κομισιόν ζητά από το Κράτος να παράσχει μια βασική υπηρεσία, που σήμερα την παρέχουν συμβουλευτικές εταιρίες και λογιστές και σε αυτήν την κατεύθυνση η σχεδιαζόμενη Κωδικοποίηση της Φορολογικής Νομοθεσίας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρυξέλλες: Γκρίνια για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών

Από την Έκθεση της Κομισιόν θα ήταν έκπληξη να λείπει η... γκρίνια τις νέες ρυθμίσεις που ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τη δυνατότητα αναβίωσης των 120- 72 δόσεων της πανδημίας και την ειδική ρύθμιση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, κάτι που σύμφωνα με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών υπονομεύει την... πάγια ρύθμιση των 24- 48 δόσεων! 

«Το 2019, το βασικό σχήμα επανασχεδιάστηκε με σκοπό να τερματιστούν τελικά όλα τα έκτακτα προγράμματα ρύθμισης οφειλών», γκρινιάζει η Κομισιόν, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι η κρίση της πανδημίας και της Ενέργειας είχαν κι έχουν πρωτοφανείς επιπτώσεις στην οικονομική ζωή και της Ελλάδας. “Η επαναλαμβανόμενη δημιουργία καθεστώτων έκτακτων ρυθμίσεων και η αναβίωση προηγούμενων ρυθμίσεων, ειδικά χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και κυρώσεις για το φιλτράρισμα και την αποτροπή στρατηγικών κακοπληρωτών, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πάγιας ρύθμισης και είναι επιζήμια για την πειθαρχία των πληρωμών”, καταλήγουν οι συντάκτες της Έκθεσης. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ