Με μια ευθεία, προειδοποιητική βολή, οι αγορές έστειλαν το πρώτο μήνυμα στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, εκτοξεύοντας σε υψηλά δεκαετίας το 10ετές ομόλογο.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 4,5%, το οποίο είναι το υψηλότερο από το 2013, σε μια εκδήλωση ανησυχίας από τις αγορές για το ποιες θα είναι οι σχέσεις της νέας κυβέρνησης στη Ρώμη με τους Ευρωπαίους. Ανησυχία, που εδράζεται στο πολύ υψηλό χρέος της Ιταλίας και πολύ περισσότερο στο όχι και τόσο ελκυστικό προφίλ εξυπηρέτησής του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Trading Economics, η πρόθεση της Τζόρτζια Μελόνι -όπως τουλάχιστον διατράνωνε στην προεκλογική της εκστρατεία- να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και να αναδιαρθρώσει το Σχέδιο Ανάκαμψης εκλαμβάνεται ως ρίσκο για τα 200 δισ. ευρώ, που κρίνονται ζωτικής σημασίας για τα «εύθραυστα» δημοσιονομικά της Ιταλίας.
Σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική αύξησης επιτοκίων που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΚΤ, η πίεση στην Ιταλία γίνεται εντονότερη, με αποτέλεσμα να ανοίξει η «ψαλίδα» με το γερμανικό 10ετές στις 235 μονάδες βάσης.
Το ιταλικό χρέος αγγίζει, πλέον, τα 280 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 150% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 9,6% τη χρονιά της πανδημίας, για να υποχωρήσει οριακά στο 7,2% το 2021.
Παρά ταύτα, δεν είναι το ύψος του χρέους που τρομάζει τις αγορές, αλλά το προφίλ εξυπηρέτησής του, κι εδώ έγκειται η βασική διαφορά του σε σχέση με το ελληνικό.
Το πρώτο στοιχείο που «φωνάζει» είναι η μέση χρονική διάρκεια ωρίμανσης. Το ιταλικό ωριμάζει κατά μέσο όρο στα 7,1 έτη κι αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για χρεολύσια γίνονται πολύ πιεστικές.
Η μέση διάρκεια για τις χώρες που πέρασαν την περιπέτεια των Μνημονίων είναι 8,2 έτη, ενώ η Ελλάδα έχει το πιο ελκυστικό προφίλ, καθώς φτάνει τα 20 χρόνια.
Το δεύτερο στοιχείο, που «κουμπώνει» με το πρώτο, είναι οι δαπάνες που πρέπει να κάνει η Ιταλία κάθε χρόνο για να καλύψει τους τόκους του χρέους της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει και σε αυτόν το δείκτη τη χειρότερη «επίδοση», καθώς χρειάζεται το 6,8% των ετήσιων εσόδων της.
Η Ελλάδα «καίει» περίπου το 5,6% των εσόδων της για την αποπληρωμή των τόκων.
Σημειωτέον ότι στις 5 Αυγούστου η Moody’s υποβάθμισε σε «αρνητικές» τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας…