Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής μειωμένων ενοικίων, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και πλέον το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τη «χρυσή» τομή επιμερισμού των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιοκτητών.
«Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης σε τηλεδιάσκεψη που Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με προέδρους Επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων, απαντώντας σε «βροχή» σχετικών ερωτήσεων.
Τι ζητά για τα ενοίκια ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας
Το ίδιο ακριβώς αίτημα, δηλαδή την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, έθεσε χθες στον υπουργό Ανάπτυξης και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, επιδιώκοντας μια δίκαιη κατανομή του κόστους, μεταξύ ενοικιαστών, ιδιοκτητών και κράτους, τεκμηριώνοντας το αίτημα με παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το «μπαλάκι» βρίσκεται, βέβαια, στο υπουργείο Οικονομικών, όπου γίνονται σενάρια επί σεναρίων εδώ και τουλάχιστον ενάμιση μήνα για το πώς θα ελαφρυνθούν αυτοί οι περίπου 150.000 ιδιοκτήτες, που υποχρεώνονται σε «κούρεμα» 40% στα εισοδήματα τους. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Χ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις κι όλα δείχνουν ότι έχει εγκαταλειφθεί το αρχικό σενάριο για μετάθεση αυτών των ελαφρύνσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021.
Αυτό που άφησε να εννοηθεί και ο Α. Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για «επιμερισμό της ζημιάς» είναι ότι το όποιο σχήμα ελαφρύνσεων, δεν θα απορροφήσει πλήρως αυτές τις εισοδηματικές απώλειες. Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση του φετινού φόρου εισοδήματος, όχι όμως οριζόντια αλλά με συντελεστές- πιθανώς τρεις- που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το εύρος των εισοδηματικών απωλειών αυτών των ιδιοκτητών.
Στο τραπέζι υπήρχε και σενάριο για αύξηση του συντελεστή 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από ακίνητα, με βάση τον οποίο αναγνωρίζεται άνευ δικαιολογητικών ως εκπιπτόμενο ποσό ετησίων δαπανών για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Εξετάζονται, επίσης, σενάρια για μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ στους εν λόγω ιδιοκτήτες.
Τι προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ για τα ενοίκια
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει εκφράσει, πάντως, προ πολλού τη διαφωνία της με το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής σε πρακτικές του παρελθόντος. Αντ’ αυτού προτείνει:
- Να τεθεί άμεσο τέλος στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και αδικία σε βάρος των ιδιοκτητών, η οποία έχει ήδη ανοίξει την όρεξη ορισμένων που προτείνουν επιστροφή στο μεσαίωνα του Ενοικιοστασίου. Κάθε περαιτέρω μείωση μισθωμάτων να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δις των μέτρων στήριξης, και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες.
- Nα νομοθετηθεί ρητά και απερίφραστα ότι όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες που αξιώνουν μείωση μισθώματος, για να είναι έγκυρο το αίτημά τους οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση είτε στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, είτε σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εάν δεν απασχολούν εργαζόμενους.
- Να αφαιρεθεί από τις εφετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών ή να νομοθετηθεί άμεσα ότι θα είναι αφορολόγητα το 2021 όσα μισθώματα του 2020 εισπραχθούν μειωμένα.
- Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020.