«Η παγκόσμια συλλογική δράση και η ισχυρή δέσμευση των τραπεζών στο πλαίσιο του ΟΗΕ μπορούν να επιταχύνουν τις αλλαγές για ένα βιώσιμο μέλλον», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Η πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου των Ηγετών» («Leadership Council») του UNEPFΙ, ενός νέου διεθνούς συμβουλευτικού οργάνου που έχει ως στόχο να διαμορφώνει τη στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Ίνγκερ Άντερσεν (Inger Andersen), εκτελεστικής διευθύντριας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Μέλος του είναι και ο κ. Μεγάλου, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Leadership Council του UNEPFΙ, αποτελείται από 19 επικεφαλής τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνεργάζονται για την ταχύτερη και πιο ουσιαστική εναρμόνιση του χρηματοπιστωτικού τομέα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν κρίσιμες στρατηγικές κατευθύνσεις, έτσι ώστε ο τομέας αυτός να είναι σε θέση να υποστηρίξει αποτελεσματικά το μετασχηματισμού των οικονομιών για ένα βιώσιμο μέλλον.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Leadership Council, δήλωσε:
«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να θέσουμε φιλόδοξους και αξιόπιστους στόχους και διαφανείς διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα». Κατά την πρώτη του συνεδρίαση, το συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ώστε να ενσωματώσουν τους στόχους βιωσιμότητας στην επιχειρηματική τους στρατηγική και να υποστηρίξουν τους πελάτες τους, για τη μετάβαση σε μια χαμηλού άνθρακα οικονομία.
Οπως δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου: «Οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν αντίστοιχα παγκόσμια κινητοποίηση με στόχο να εντατικοποιηθούν οι δράσεις και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον χαμηλού άνθρακα. Η συλλογική δράση με τα Ηνωμένα Εθνη, προωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και ενθαρρύνει την ευρύτερη και ισχυρότερη δέσμευση, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι αλλαγές, τόσο στο επίπεδο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όσο και στο επίπεδο των οικονομιών».
Η Τράπεζα Πειραιώς εργάζεται συστηματικά με βάση ένα δυναμικό στρατηγικό σχέδιο, με την επωνυμία «Πρωτέας», για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2023, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό σχέδιο ελέγχου και διαχείρισης του κλιματικού και περιβαλλοντικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου της.