Τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης -«Μάχες» σε ΕΕ και καθημερινότητα - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης -«Μάχες» σε ΕΕ και καθημερινότητα

Οίκοι Αξιολόγησης, επενδυτικές τράπεζες, αναλυτές είχαν λίγο ως πολύ προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, εξ ου και το πάρτι των τελευταίων πολλών ημερών με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. 

Η κοινή συνισταμένη όλων των εκθέσεων είναι ότι με την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα έρχεται πιο κοντά. Όπως τονίζουν, πάντως, αρμόδιες πηγές, θα ήταν λάθος να περιμένει κανείς ότι το «κουμπί» θα πατηθεί με ευκολία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το πρώτο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νέα κυβέρνηση είναι να πείσει για την αποφασιστικότητά της με τις κινήσεις του επόμενου διμήνου, δηλαδή πριν από την πρώτη αξιολόγηση του φθινοπώρου και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου, από την DBRS. Και αυτό το στίγμα διαθέσεων και προθέσεων δεν περιορίζεται στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ή στις διατάξεις για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών. 

Αυτό που αναμένουν -ενδεχομένως ως αυτονόητο- κατ’ αρχάς οι αγορές είναι ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει το θετικό momentum με τις ροές κονδυλίων από την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για τους «έξω» είναι παντελώς αδιάφορο αν θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στα κρίσιμα υπουργεία. Αυτό που θα «μετρήσει» είναι το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια του RePowerEU, το πόσο γρήγορα και στοχευμένα θα υποβάλει το πλάνο αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και, φυσικά, το κατά πόσο θα εκπληρώσει τα επόμενα ορόσημα για την 3η και 4η δόση, που έχουν σαφώς μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας. 

Στο εσωτερικό μέτωπο, η «μάχη» της ακρίβειας θα συνεχιστεί. Τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στα τρόφιμα δεν αναμένεται να υποχωρήσουν εύκολα -όπως άλλωστε συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη- και θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές της Ενέργειας, για να «φρενάρουν» οι αυξήσεις στα ράφια.

Από τα πρώτα ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν, είναι το αν και πόσο θα παραταθεί το έκτακτο μέτρο του Market Pass, το αν θα συνεχιστούν το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ σε επόμενη φάση θα κριθεί η επόμενη μέρα των κρατικών επιδοτήσεων στο ρεύμα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η μάχη απέναντι στο αυξανόμενο κόστος των δανείων, με δεδομένη τη διάθεση της ΕΚΤ να φτάσει ή να ξεπεράσει το 4%. Πέρα από τα προγράμματα, που έχουν ενεργοποιήσει οι ίδιες οι τράπεζες, θα πρέπει να αναμένεται ένταση των πιέσεων από το νέο υπουργό Οικονομικών αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος για περισσότερες και πιο «γενναίες» ρυθμίσεις. Δεν θα προκαλέσει έκπληξη το ενδεχόμενο νέων βελτιώσεων στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικός και αποτελεσματικός. 

Επιστρέφοντας στις «μάχες» εκτός συνόρων, τα «παζάρια» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, αν και είναι μόλις στην αρχή τους, θα κρίνουν εν πολλοίς τα περιθώρια ευελιξίας των επόμενων ετών.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «κατεβαίνει» σε αυτήν τη «μάχη» με ισχυρή πλειοψηφία, της δίνει έναν «αέρα» να αναζητήσει συμμαχίες κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα νούμερα θα «βγαίνουν» βάσει σχεδίου. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την αλλαγή του πολιτικού χάρτη σε όλη την Ευρώπη και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού μπλοκ 11 χωρών, υπό τη Γερμανία, που απαιτεί αυστηρή αντιμετώπιση των χωρών με μεγαλύτερο χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ