Στα 8-10 δισ ευρώ το δανειακό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς με... συνταγή 2022.
Με swaps, reopenings και απολύτως στοχευμένες εκδόσεις, σκοπεύει να κινηθεί την επόμενη, επίσης πολύ δύσκολη χρονιά, ο ΟΔΔΗΧ, έχοντας ως «οδηγό» την απολύτως επιτυχημένη στρατηγική του 2022.
Στην πραγματικότητα, αν έλεγε κανείς πριν από κάνα χρόνο ότι η ΕΚΤ θα «τραβούσε» το QE, θα αύξανε επιθετικά τα επιτόκια, θα γινόταν ο κακός χαμός με τον πληθωρισμό, θα επέστρεφε στην Ευρώπη το φάντασμα της ύφεσης, αλλά η Ελλάδα θα παρακολουθούσε τις εξελίξεις με παροιμιώδη ηρεμία, θα αντιμετωπιζόταν ως ημίτρελος. Κι όμως, αυτή είναι σήμερα η μεγάλη εικόνα.
Αυτήν τη στιγμή το μεγάλο «όπλο» της Ελλάδας είναι το τεράστιο ταμειακό απόθεμα των περίπου 40 δισ ευρώ, το οποίο διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, παρά τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα δεν υποχρεώθηκε να χτυπήσει την πόρτα των αγορών με το μαχαίρι στο λαιμό, όπως η Ιταλία, ενώ οι φετινές δανειακές της ανάγκες αναθεωρήθηκαν στα 10 δισ από τα 12 δισ ευρώ, καθώς αφενός δεν κρίθηκε σκόπιμη στην παρούσα φάση η μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 1 δισ ευρώ αφετέρου μπήκε στην εξίσωση το 1 δισ ευρώ από το πρόγραμμα SURE.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.