H αύξηση του προσδόκιμου της ζωής μας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της ανθρωπότητας και αποτελεί μια από τις κυριότερες προκλήσεις για την επιστήμη και την ιατρική στον 21ο αιώνα.
Είναι ένα επιστημονικό success story, επειδή αντανακλά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στη μείωση της θνησιμότητας της πρώιμης και μέσης ηλικίας και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Φανταστείτε ότι οι άνθρωποι είχαν προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 30 χρόνια μικρότερο από την καταγραφή του ανθρώπινου είδους, ενώ σήμερα το προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί, από τα 70-80 χρόνια και μέχρι τα 100, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.
Παράλληλα, ο παγκόσμιος πληθυσμός σε ηλικίες πάνω από 60 χρόνων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια, από 279 εκατομμύρια το 1970, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Έρευνα Μακροζωίας που παρουσίασε πρόσφατα η ΝΝ Hellas για την Ελλάδα, μία έρευνα που διεξάγει σε παγκόσμιο επίπεδο ο Όμιλος ΝΝ στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, έδειξε ότι εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουμε ότι πιθανά θα έχουμε μια μακρά ζωή, μεγαλύτερη από των παππούδων και των γιαγιάδων μας ενδεχομένως. Μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύει πως είναι προετοιμασμένο να ζήσει περισσότερα χρόνια, φέρνει την Ελλάδα στην 4η θέση μεταξύ 11 χωρών στον δείκτη αυτόν, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιαπωνία ή το Βέλγιο. Πιο συγκεκριμένα, 103 ετών είναι η ηλικία μέχρι την οποία θα ήθελαν να ζήσουν οι Έλληνες, ενώ 83 ετών είναι η ηλικία μέχρι την οποία πιστεύουν ότι θα ζήσουν, με το 74% των Ελλήνων και Ελληνίδων, με βάση την έρευνα της ΝΝ, να πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει να πιάσει τα 100, αν «λάβει τα μέτρα του».
Μπορούμε, όμως; Έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία για να ζήσουμε τόσο; Περισσότερα χρόνια ζωής σημαίνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της συνταξιοδότησής μας, σημαίνουν διαφορετικές ανάγκες στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, την υγεία μας, τις συνήθειες μας, άρα και διαφορετική προετοιμασία στους στόχους μας, στα οικονομικά μας, στη φυσική και ψυχική μας υγεία.
Άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το ίδιο τη μακροζωία;
Η προφανής και λογική απάντηση θα ήταν, ναι, γιατί να την αντιμετωπίζουν διαφορετικά; Κι όμως, η έρευνα της ΝΝ ανέδειξε ότι, αν και γενικά σαν λαός έχουμε μεγαλύτερο άγχος κατά μέσο όρο, ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικίες κάτω των 50 ετών και οι γυναίκες, που είναι περισσότερο ευάλωτες. Οι γυναίκες παράλληλα, έχουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανησυχούν περισσότερο για το αν θα τα καταφέρουν και εκδηλώνουν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη από τους άνδρες, με ένα 35% γυναικών να εκδηλώνει υψηλότερα επίπεδα άγχους πολύ συχνά, κατά το τελευταίο τρίμηνο*, σε σχέση με το 22% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες.
Επίσης, χαμηλότερα από τους άνδρες είναι τα ποσοστά των γυναικών στον δείκτη χρηματοοικονομικής υγείας και στον δείκτη της αντιλαμβανόμενης επίγνωσης για την επάρκεια των οικονομικών κατά τη διάρκεια της σύνταξης, καθώς και τα ποσοστά των γυναικών που έχουν αποταμιεύσεις ικανές να «τις ζήσουν» για περισσότερο από 3 μήνες.
Με λίγα λόγια, παρ’ ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, παρατηρείται μικρότερη οικονομική ανεξαρτησία και διατηρούν λιγότερο την ψυχική τους υγεία από τους άνδρες.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Αρχές της Οικονομίας της Μακροζωίας» (Longevity Economy Principles 2024) δείχνει πώς συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι γυναίκες, θα επηρεαστούν περισσότερο από τις νέες συνθήκες, καθώς τείνουν να συσσωρεύουν λιγότερο πλούτο από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη οικονομική ελευθερία και ασφάλεια κατά τη συνταξιοδότηση και κατά συνέπεια περισσότερο στρες.
Με θέματα όπως το μισθολογικό χάσμα, το έλλειμα πρόσβασης στα κέντρα αποφάσεων ή στις ανώτερες βαθμίδες της εργασιακής ιεραρχίας, στην εκπαίδευση και ειδικότερα την χρηματοοικονομική εκπαίδευση ή την υψηλότερη ανεργία στις γυναίκες, είναι λογικό να αισθάνονται λιγότερο έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας πραγματικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στις γυναίκες στην Ελλάδα, είναι υπερδιπλάσια από ό,τι στην Ευρώπη και σχεδόν διπλάσια από τη ζώνη του Ευρώ, αλλά και σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το ποσοστό ανδρικής απασχόλησης στην Ελλάδα.
Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και καθοδήγηση
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της έρευνας της ΝΝ που αναδεικνύουν την υγεία, την οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, κυρίως κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης, τη διαρκή προσωπική ανάπτυξη, την ψυχική ευημερία, ως τους βασικούς παράγοντες μίας μακράς και ευτυχισμένης ζωής - σε κάθε φύλο και σε κάθε ηλικία λίγο ως πολύ - διαπιστώνουμε ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και στήριξη στον σχεδιασμό κυρίως των οικονομικών τους, ώστε να εκπληρώσουν τους στόχους τους και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν τα επιπλέον χρόνια της ζωής τους.
Ένας καλός χρηματοοικονομικός προγραμματισμός και τα κατάλληλα «εργαλεία», όπως, για παράδειγμα ένα ασφαλιστικό ή αποταμιευτικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με κεντρικές πολιτικές στήριξής τους, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του άγχους τους αλλά και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Στην ειδικά αφιερωμένη στην Έρευνα Μακροζωίας ενότητα στο site της NN Hellas, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προοπτική της μακροζωίας, χρήσιμες συμβουλές για μια μακρόβια και πιο ποιοτική ζωή, καθώς και να ενημερωθείτε σχετικά με τα ασφαλιστικά προγράμματα της εταιρίας, υγείας και επενδυτικά, που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.
* Η έρευνα Μακροζωίας της ΝΝ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024