Ο δρόμος για μια νέα αγορά, τεράστιας δυναμικής, ανοίγει για τον κρόκο Κοζάνης το επόμενο διάστημα, αφού μέσα στον Μάιο αναμένεται να φτάσουν στην Κίνα οι πρώτες ποσότητες.
Η άγνωστη αθηναϊκή προέλευση του σαφράν -Τι λένε Γερμανοί ερευνητές
«Είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, που θα εξάγουμε στην Κίνα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα πέσουν οι τελικές υπογραφές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας, για να μπει στην τελική ευθεία η διαδικασία εξαγωγής συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά.
«Φτάσαμε στο τέλος (…) μέχρι τα μέσα Μαΐου ίσως είμαστε σε θέση (σ.σ. με την ολοκλήρωση της υπογραφής των απαραίτητων εγγράφων) να εξάγουμε στην αγορά της Κίνας», είπε ο κ. Πατσιούρας, συμπληρώνοντας πως η όλη διαδικασία για την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς «ήταν μια μαραθώνια προσπάθεια. Κάναμε πάρα πολλά. Πάμε σε μια χώρα που γνωρίζει τον κρόκο, τον χρησιμοποιεί, εισάγουν (κρόκο) εδώ και αρκετά χρόνια από το Ιράν, τον έχουν στα φαρμακεία, τον χρησιμοποιούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες».
Στόχος των κροκοπαραγωγών είναι να μπει το προϊόν τους και στην κινέζικη κουζίνα. «Εχουμε αντιπρόσωπο ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια κάνει προσπάθειες για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην κινεζική κουζίνα. Αρχική στόχευση του Συνεταιρισμού είναι η είσοδος του κρόκου Κοζάνης στις αγορές delicatessen. Θέλουμε εκείνα τα σημεία που πραγματικά αξίζει τον κόπο να εισέλθουμε», δήλωσε ο κ. Πατσιούρας.
«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιβάλλει να έχουμε όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: Πώς συσκευάζεις, πώς διαφυλάσσεις, πώς ξεραίνεις (τον κρόκο) χωρίς μικρόβια. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αυτή η καθαρότητα του προϊόντος που θέλει ο καταναλωτής της Ευρώπης (σε άλλο σαφράν). Επομένως, εμείς δίνουμε 100% ένα προϊόν που μπορεί να το εμπιστευθεί απόλυτα», είπε ακόμη ο κ. Πατσιούρας.
Τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος φτάνουν τα 5.500 και το 30% είναι βιολογικής καλλιέργειας. «Αν δούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κίνα θα πούμε στους κροκοπαραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν. Ανάλογα με τη ζήτηση θα κινηθούμε», είπε ο κ. Πατσιούρας, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του κρόκου Κοζάνης απορροφάται από αγορές του εξωτερικού.