Με την ανακοίνωση του πανεθνικού lockdown οι καταναλωτές για ακόμα μία φορά, όπως έκαναν και στην πρώτη καραντίνα, έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις πωλήσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr οι αυξητικές τάσεις στο τζίρο των σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα, με την έναρξη του lockdown στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς η τάση αυτή συνεχίστηκε και αυτήν την εβδομάδα με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 45-50%.
Χθες μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε ρεκόρ της τάξεως 65%-70% στις πωλήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της περασμένης χρονιάς.
Τα πιο δημοφιλή προϊόντα που φεύγουν γρήγορα από τα ράφια
Από την εικόνα των πωλήσεων έως και σήμερα οι καταναλωτές φαίνεται πως στρέφονται στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και αντισηπτικών. Συγκεκριμένα τα προϊόντα που εμφανίζονται πρώτα σε πωλήσεις αυτές τις ημέρες είναι:
- Αντισηπτικά μαντηλάκια
- Υγρά αντισηπτικά
- Κονσέρβες
- Όσπρια
- Αλευριά
- Οικιακές μικροσυσκευές
- Τυποποιημένα έτοιμα γεύματα
Μετά το λουκέτο στην εστίαση ξεπούλησαν τα τυποποιημένα έτοιμα γεύματα
Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως από τις 3 Νοεμβρίου που μπήκε λουκέτο στην εστίαση, οι καταναλωτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα τυποποιημένα έτοιμα γεύματα που μπορούν να βρουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πωλήσεις στα τυποποιημένα έτοιμα γεύματα «τρέχουν» όλη την εβδομάδα με πολύ υψηλό διψήφιο ποσοστό.
Καμία έλλειψη σε προϊόντα -Οι αποθήκες είναι γεμάτες
Από τα σούπερ μάρκετ πάντως τονίζουν πως ελλείψεις σε προϊόντα δεν υπάρχουν, καθώς οι αποθήκες είναι γεμάτες. Ανθρωποι της αγοράς σχολιάζοντας κάποιες εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με άδεια ράφια, μίλησαν για εικονική έλλειψη και απέδωσαν το θέμα στη μεγάλη κίνηση που παρατηρήθηκε λόγω των ανακοινώσεων των νέων μέτρων και στο γεγονός ότι κάποια καταστήματα δεν πρόλαβαν να επαναγεμίσουν τα ράφια. Μάλιστα υπενθυμίζουν πως τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν κατά τη διάρκεια του lockdown, οπότε θα υπάρχεια επάρκεια προϊόντων.