Τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο του 2%, αλλά η ΕΚΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσει να είναι σίγουρη, δήλωσε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, αποφεύγοντας να δώσει ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα έναρξης μείωσης των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε επίπεδα ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο και αξιωματούχοι της επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να φρενάρουν την αισιοδοξία για περικοπές επιτοκίων υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να λείπουν σημαντικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τους μισθούς.
«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού και αναμένεται να μας φέρουν σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα το 2024», επεσήμανε η Λαγκάρντ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σνάμπελ-ΕΚΤ: Δεν ήρθε ακόμα η ώρα για μείωση των επιτοκίων
«Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει σε διατηρήσιμη βάση στον στόχο του 2%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το τυπικό πλέον μήνυμα της ΕΚΤ.
Το «φρένο» στις εικασίες για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ επικεντρώνεται εν μέρει στη σχετικά γρήγορη αύξηση των ονομαστικών μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν τα εισοδήματα που χάθηκαν λόγω του πληθωρισμού.
«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τις σφιχτές συνθήκες στις αγορές εργασίας και τις απαιτήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό», είπε η Λαγκάρντ.
Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ισχυρές μισθολογικές πιέσεις, μολονότι φαίνεται πώς υπήρξε κάποια εξομάλυνση στα τέλη του περασμένου έτους, υποστήριξε η Λαγκάρντ σημειώνοντας, πάντως, ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να δει το αποτέλεσμα των μισθολογικών συμφωνιών που θα συναφθούν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προτού μπορέσει να βεβαιωθεί ότι οι αυξήσεις δεν ασκούν αδικαιολόγητη ανοδική πίεση στις τιμές.
Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, που κινείται γύρω στο μηδέν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, η Λαγκάρντ είπε ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει «υποτονική» βραχυπρόθεσμα.