«Καλή, αλλά λίγη» χαρακτηρίζεται επί της ουσίας από την ΕΚΤ η αποκλιμάκωση του «σκληρού» πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή των αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες εκτός ενέργειας και τροφίμων, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προαναγγέλλει νέες αυξήσεις στα επιτόκια.
Ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός είναι ο πραγματικός δείκτης που παρακολουθούν στη Φρανκφούρτη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «γεράκια» δεν θεωρούν ικανοποιητική την αποκλιμάκωσή του στο 5,3%.
Τον περσινό Μάιο ήταν στο 3,8% κι αυτό κατά την άποψή τους αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός έχει διαχυθεί σε όλα τα πεδία δραστηριότητας και δεν σχετίζεται, πλέον, με τις αυξομειώσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μήνα με το μήνα ενισχύονται οι εκτιμήσεις που θέλουν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να ανεβαίνει ως και μία μονάδα πάνω από τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή με, απλά λόγια, να ξεπεράσει το 4%.
Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό
«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να το επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό μας και έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα», τόνισε λίγο νωρίτερα η Κ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Ανόβερο, προαναγγέλλοντας νέο γύρο αυξήσεων στα επιτόκια.
«Πρέπει να συνεχίσουμε τον κύκλο των αυξήσεών μας μέχρι να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης, την οικονομία και τον πληθωρισμό» συμπλήρωσε η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, αναδεικνύοντας και την άλλη όψη του νομίσματος: τις επιπτώσεις στο κόστος χρηματοδότησης νοικοκυριών- επιχειρήσεων, αλλά και την πίεση που θα ασκηθεί στις κυβερνήσεις να «μαζέψουν» τα μέτρα στήριξης.