Στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση τουριστών και επενδυτών στην Ελλάδα, την ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου αφιερώνει ρεπορτάζ της η L’ Echo.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «οι τουρίστες επενδύουν στην Ελλάδα, το ίδιο κι οι επενδυτές» η βελγική εφημερίδα σημειώνει ότι «παρά τις πυρκαγιές η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει», συγκρίνοντάς την με τη Λερναία Ύδρα: «Όσα κεφάλια κι αν κόπηκαν απ’ αυτό το γνωστό πολυκέφαλο θηρίο της ελληνικής μυθολογίας, πάντα κατέληγαν να ξαναφυτρώνουν. Ομοίως, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τα τελευταία χρόνια πολλά από εκείνα που έχασε στην κρίση χρέους των αρχών της δεκαετίας του 2010, κάτι που ανοίγει ολοένα και περισσότερο την όρεξη των επενδυτών».
Το άρθρο της L’ Echo σημειώνει ότι από ποσοστό άνω του 13% πριν από δέκα χρόνια το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού πέρυσι ήταν μόνο 2,3%, παρά τα επιδόματα που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ για φέτος η Ελλάδα αναμένει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% με την οικονομία της -μετά τη συρρίκνωση άνω του 9% το 2011, που σταδιακά μειώθηκε – να σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 6% τα τελευταία δύο χρόνια και να αναμένεται να τρέξει φέτος με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. «Σύμφωνα με τους δείκτες PMI που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, η ελληνική βιομηχανία κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξή της τον Ιούνιο από τον Μάιο του 2022. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους».
Σε μεγάλη φόρμα ο τουρισμός στην Ελλάδα
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η βελγική εφημερίδα στη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά και στον τουρισμό: «Τον Μάιο τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό έφθασαν τα 1,75 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στα τέλη Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος», γράφει.
Kαι σημειώνει ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies «αναμένει να δει τη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα να ανακάμπτει πέρα από τα ήδη “πολύ σταθερά” επίπεδα του 2019, πριν από την υγειονομική κρίση. “Καθώς ο τουρισμός έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρη την τροχιά της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι αυτή η τάση στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα”, αναφέρουν σε σημείωμα οι αναλυτές της τράπεζας. “Ούτε η κρίση στο κόστος ζωής στις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε η άνοδος των τιμών των διακοπών στην Ελλάδα φαίνεται να ασκούν σημαντική πτωτική πίεση στη ζήτηση”».
H L’ Echo γράφει ότι λόγω της έκρηξης του τουρισμού έχει βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στις αγορές και «μαγνητίζει τους επενδυτές όπως το τραγούδι των σειρήνων τους ναυτικούς στη μυθολογία», ενώ το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων από άνω του 40% το 2012 έπεσε στο 3,8%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει ράλι με τον Δείκτη του να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 38% τη φετινή χρονιά – «καλύτερη επίδοση μεταξύ των σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών του πλανήτη».
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα
Το δημοσίευμα τονίζει ότι λόγω αυτής της οικονομικής ανάκαμψης οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να επαναφέρουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα: «Το μόνο που θα χρειαζόταν είναι οι Fitch και S&P να αυξήσουν κατά μία βαθμίδα την αξιολόγησή τους για το ελληνικό κράτος. Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, που εδραίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο τιμόνι της χώρας, παρέχουν πολιτική σταθερότητα, που θα μπορούσε να ωθήσει αυτούς τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να προβούν σε αυτήν την επαναξιολόγηση. Ο αρχηγός του κράτους υπόσχεται να συνεχίσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας», σημειώνει η L’ Echo.
Και καταλήγει: «μένει να ελπίζουμε για την ελληνική οικονομία, ότι οι βίαιες πυρκαγιές που πλήττουν τώρα τη χώρα και το κλείσιμο λόγω του καύσωνα ορισμένων εμβληματικών τουριστικών τοποθεσιών δεν θα εμποδίσουν την ανάκαμψή της».
===============================