ΕΣΕΕ για χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Από 107,54 ευρώ έως 148,89 ευρώ το κόστος- Αναλυτικά τα προϊόντα - iefimerida.gr

ΕΣΕΕ για χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Από 107,54 ευρώ έως 148,89 ευρώ το κόστος- Αναλυτικά τα προϊόντα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προς τα πάνω έχουν κινηθεί φέτος οι τιμές των εδεσμάτων που συνήθως προτιμούν οι Έλληνες για το τραπέζι των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 107,54 έως 148,89 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 4,3% έως 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2023.

Η ΕΣΕΕ εξηγεί αυτό το εύρος της μιάμισης μονάδας παραπέποντας στην καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Η νωπή γαλοπούλα «τσίμπησε», λίγο κάτω το αρνί

Από την σύγκριση εκτιμήσεων κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2024 και 2023 που έκανε η ΕΣΕΕ, προκύπτει ότι από τα κρεατικά η νωπή γαλοπούλα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής (5,5%) ενώ ακολουθούν το χοιρινό (4,8%) και η κατεψυγμένη γαλοπούλα (4,7%). Αντίθετα οριακή μείωση (-0,5%) εμφανίζει η τιμή του αρνιού σε σχέση με πέρυσι.

Για να φάνε λοιπόν 6-8 άτομα τα φετινά Χριστούγεννα, οι οικοδεσπότες πρέπει να πληρώσουν για κρεατικά 55 ευρώ για αρνί, 49,95 ευρώ για νωπή γαλοπούλα ή 29,95 για κατεψυγμένη, 31,95 ευρώ για χοιρινό ή 60 ευρώ για μοσχάρι. Στο συνολικό κόστος που δίνει η ΕΣΕΕ υπολογίζει την αγορά μόνο ενός είδους κρεατικών, σενάριο που δεν είναι το σύνηθες στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια των Ελλήνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΗΓΗ: ΕΣΕΕ
ΠΗΓΗ: ΕΣΕΕ

Το ελαιόλαδο συνεχίζει να προβληματίζει, στο μέσο όρο φρούτα και λαχανικά

Στα περιφερειακά εδέσματα ή όσα είναι απαραίτητα για την παρασκευή του φαγητού, οι αυξήσεις είναι κοντά στο μέσο όρο του 5%, με εξαίρεση το μαρούλι (6,6%) και το ελαιόλαδο που η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι έχει ακριβύνει κατά 10,1%, παρά τη μεγάλη πτώση στην χονδρική τιμή που παρατηρείται φέτος. Στο 4% υπολογίζεται η αύξηση στην τιμή της φέτας.

 ΠΗΓΗ: ΕΣΕΕ
ΠΗΓΗ: ΕΣΕΕ

Μικρές οι αυξήσεις στα γλυκά των Χριστουγέννων

Το επιδόρπιο είναι αυτό που θα προβληματίσει λιγότερο τα ελληνικά νοικοκυριά αφού οι κουραμπιέδρες «τσίμπησαν» περί το 2,5% και τα μελομακάρονα ζαχαροπλαστείου 2,1%. Στα ποτά, σημαντική αύξηση κατέγραψε η ΕΣΕΕ στα αναψυκτικά (6,9%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΗΓΗ: ΕΣΕΕ
ΠΗΓΗ: ΕΣΕΕ

Στην σχετική ανακοίνωση, το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ ενημερώνει πως η εκτίμηση των τιμών έγινε και φέτος εφαρμόζοντας την πάγια πρακτική της επιτόπιας τιμοληψίας και των συνεντεύξεων με key-informers της αγοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ