Για Μεγάλη Τετάρτη - Μεγάλη Πέμπτη έχει προγραμματίσει ο ΕΦΚΑ να καταβάλει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νέου θεσμού της προκαταβολής σύνταξης, είπε στον Σκάϊ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.Υπογράμμισε μάλιστα ότι εντός της ημέρας θα βγει και η σχετική ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει η καταβολή του δώρου, και στη συνέχεια μετά το Πάσχα ακολουθούν τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους εργαζόμενους. Τον Ιούνιο – Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του λεγόμενου νόμου Βρούτση, σε δύο δόσεις.
Οσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός πέφτει ωστόσο παραμένει υψηλός. Εξήγησε ότι συνολικά οι εκκρεμείς κυρίες και επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 300.000.
Αναφερόμενος στις συντάξεις που θα εκδίδονται από λογιστές και δικηγόρους, σημείωσε ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 5%, θα υπάρχουν ποινές για τους δικηγόρους και τους λογιστές αν αποδειχθεί ότι σε μια υπόθεση υπάρχει αμέλεια ή δόλος και αν έχει γίνει κάποιο λάθος ο συνταξιούχος θα μπορεί να προσφεύγει στον ΕΦΚΑ προκείμενου να διορθωθεί.
Τι είπε για το 8ωρο
Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το 8ωρο, το 5νθήμερο και οι 40 ώρες είναι και θα είναι κατοχυρωμένα και στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση.
«Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ αυτό κατοχυρώνεται και από τον ευρωπαϊκό χάρτη των δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως υιοθετείται αίτημα των εργαζομένων το οποίο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα έχει κάθε εργαζόμενος μέσω της οποίας θα ξέρει η ΕΡΓΑΝΗ την ώρα που μπαίνει κάποιος και την ώρα που βγαίνει ενώ θα καταγράφονται και υπερωρίες.
«Μια επανάσταση στο χώρο της εργασίας και εγγύηση για τους εργαζομένους και τους τίμιους εργοδότες που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό» ανέφερε ενδεικτικά και πρόσθεσε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποδηλώμενη εργασία από εκεί ξεκινάει το νομοσχέδιο που είναι αίτημα της ΓΣΕΕ.
Αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει παραπάνω και να αμείβεται παραπάνω. Απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμη διαδικασία με βάση το 8ωρο όπου κάποιος έχει την δυνατότητα να δουλέψει παραπάνω και σε αντάλλαγμα να κάθεται λιγότερο π.χ αντι να δουλέψει 5 να δουλέψει 4 ημέρες.